Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lis 2016 16:05
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Torcik z dynią
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje

Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. Okazuje się, że może ono być nie tylko bazą zup czy składnikiem tart i farszów, ale pomoże również przygotować doskonałe ciasta i inne desery.

REKLAMA

Dynia na zdrowie? Jak najbardziej – co może okazać się szczególnie ważne właśnie teraz, jesienią. Warzywo to jest bowiem cennym źródłem witamin C, B6, E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Za pomarańczowy kolor odpowiada beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto dynia jest dość niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego. Ale nie tylko, ponieważ może dostarczać też mnóstwo… kulinarnych inspiracji i radości z pieczenia słodkości z jej udziałem!
Pierwsze „ciasta dyniowe” przygotowywali osadnicy w Ameryce – wydrążone warzywo wypełniali miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dziś dynia może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów - na podwieczorek, rodzinne spotkanie czy urodziny. W ich przygotowaniu pomóc nam może - kostka do pieczenia Kasia. Sięgając po nią, mamy pewność, że nie używamy częściowo utwardzonych kwasów tłuszczowych, a nasze wypieki staną się prawdziwym kulinarnym przebojem.

Na śniadanie
Upieczona dynia będzie świetnym składnikiem bułeczek śniadaniowych. Cudownie pachnących cynamonem i imbirem! A na koniec – posypujemy je pestkami dyni:

Słodkie bułeczki z dynią
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
• mąka - 400 gramów
• mąka ziemniaczana - 2 łyżki
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• sól - 1 szczypta
• cukier - 150 gramów
• jajko - 1 sztuka
• upieczony miąższ z dyni - 250 gramów
• cynamon - 1 łyżeczka
• imbir w proszku - 1 łyżeczka
• posiekane pestki dyni - 2 łyżki
• gruby cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
3. Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
4. Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
5. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
6. Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.

Na jesienną chandrę
Za oknem szaro, zimno, a my najchętniej zostalibyśmy na kanapie? To znak, że czas na ciasto dyniowe! Warzywo zagwarantuje piękny pomarańczowy kolor, a smaczku doda gorzka czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, którymi przykryjemy ciasto:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA