Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bliskowschodnie smaki według Samar Khanafer

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 marz 2017 18:53
Bliskowschodnie smaki według Samar Khanafer
Thermomix

Kolorowa, pełna kontrastów i pachnąca korzennymi przyprawami. Taka jest kuchnia Bliskiego Wschodu - warto odkrywać ją nie tylko podczas wakacyjnych, egzotycznych wyjazdów. Zwłaszcza, że to kuchnia nie tylko smaczna, ale także zdrowa. To właśnie jej poświęcona jest najnowsza kolekcja dedykowana urządzeniu Thermomix®. Zbiór jedenastu niezwykłych przepisów kolekcji przygotowała znawczyni kuchni arabskiej, znana blogerka i uczestniczka kulinarnego show Samar Khanafer.

REKLAMA

Miłość do kuchni bliskowschodniej ma we krwi – ojciec, znanej z programu MasterChef Samar Khanafer jest Libańczykiem (jej mama jest Polką). To właśnie podczas corocznych podróży do Libanu Samar odkrywa smaki kuchni arabskiej, które popularyzuje w Polsce -jest autorką książki „Hummus, za’atar i granaty”, prowadzi też warsztaty z kuchni libańskiej. Na antenie JemRadio.pl, publikuje dla magazynu Kuchnia i jak sama pisze na swoim blogu BlogSamar.com „dba, aby do hummusu nie dodawać sody”. Specjalnie dla użytkowników urządzenia Thermomix® przygotowała nową kolekcję „Kuchnia Bliskiego Wschodu. Dania Samar Khanafer”, w której zdradza receptury najpyszniejszych potraw kuchni arabskiej.

Kuchnia tysiąca i jednego smaku
Kuchnia bliskiego wschodu to kuchnia kontrastów i bogactwa smaków. Obok pikantnych, wyrazistych dań z mięsem, ale też wegetariańskich, znajdziemy pełne słodyczy desery. Składniki kuchni bliskowschodniej to jagnięcinę, cielęcinę i drób, wśród warzyw dominują zaś pomidory, bakłażan, cukinia, papryka i cebula, nie może zabraknąć też ciecierzycy. Ziemniaki zastępowane są ryżem i kaszą kuskus. Jednak niepowtarzalny smak kuchni tego regionu to zasługa bogactwa używanych w niej przypraw i ziół – kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, anyżu, cynamonu i kardamonu.

Przy wspólnym stole
Dla kultury Bliskiego Wschodu od zawsze ogromne znaczenie miało wspólne spożywanie posiłków w rodzinnym gronie, a także długie biesiadowanie wspólnie z gośćmi. Kiedyś wspólnie celebrowano w zasadzie każdy posiłek, dziś wspólne jedzenie odbywa się głównie w porze obiadu – najbardziej obfitego posiłku w ciągu dnia. Tradycyjny, arabski posiłek zaczyna się do tzw. mezza, czyli charakterystycznej dla kuchni tego regionu przystawki (głównie to sałatki i pasty). W zasadzie do każdego posiłku podaje się też lekki chlebek z pszennej mąki – pitę. Poza smakiem i aromatem liczy się też sposób serwowania dań – na wielu niewielkich miseczkach i talerzykach, tak, by każdy z biesiadników mógł skosztować każdego z ulubionych dań.

Kwintesencja smaków
Wśród najpopularniejszych bliskowschodnich potraw wyróżnić należy z pewnością hummus – pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, czosnku i przypraw, a także falafel, czyli smażone na głębokim oleju kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem. Nie zapominajmy także o tagine, czyli duszonego mięsa z warzywami, podawanego najczęściej w glinianym naczyniu.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA