REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bliskowschodnie smaki według Samar Khanafer

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 marz 2017 18:53
Bliskowschodnie smaki według Samar Khanafer
Thermomix

Kolorowa, pełna kontrastów i pachnąca korzennymi przyprawami. Taka jest kuchnia Bliskiego Wschodu - warto odkrywać ją nie tylko podczas wakacyjnych, egzotycznych wyjazdów. Zwłaszcza, że to kuchnia nie tylko smaczna, ale także zdrowa. To właśnie jej poświęcona jest najnowsza kolekcja dedykowana urządzeniu Thermomix®. Zbiór jedenastu niezwykłych przepisów kolekcji przygotowała znawczyni kuchni arabskiej, znana blogerka i uczestniczka kulinarnego show Samar Khanafer.

REKLAMA

Miłość do kuchni bliskowschodniej ma we krwi – ojciec, znanej z programu MasterChef Samar Khanafer jest Libańczykiem (jej mama jest Polką). To właśnie podczas corocznych podróży do Libanu Samar odkrywa smaki kuchni arabskiej, które popularyzuje w Polsce -jest autorką książki „Hummus, za’atar i granaty”, prowadzi też warsztaty z kuchni libańskiej. Na antenie JemRadio.pl, publikuje dla magazynu Kuchnia i jak sama pisze na swoim blogu BlogSamar.com „dba, aby do hummusu nie dodawać sody”. Specjalnie dla użytkowników urządzenia Thermomix® przygotowała nową kolekcję „Kuchnia Bliskiego Wschodu. Dania Samar Khanafer”, w której zdradza receptury najpyszniejszych potraw kuchni arabskiej.

Kuchnia tysiąca i jednego smaku
Kuchnia bliskiego wschodu to kuchnia kontrastów i bogactwa smaków. Obok pikantnych, wyrazistych dań z mięsem, ale też wegetariańskich, znajdziemy pełne słodyczy desery. Składniki kuchni bliskowschodniej to jagnięcinę, cielęcinę i drób, wśród warzyw dominują zaś pomidory, bakłażan, cukinia, papryka i cebula, nie może zabraknąć też ciecierzycy. Ziemniaki zastępowane są ryżem i kaszą kuskus. Jednak niepowtarzalny smak kuchni tego regionu to zasługa bogactwa używanych w niej przypraw i ziół – kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, anyżu, cynamonu i kardamonu.

Przy wspólnym stole
Dla kultury Bliskiego Wschodu od zawsze ogromne znaczenie miało wspólne spożywanie posiłków w rodzinnym gronie, a także długie biesiadowanie wspólnie z gośćmi. Kiedyś wspólnie celebrowano w zasadzie każdy posiłek, dziś wspólne jedzenie odbywa się głównie w porze obiadu – najbardziej obfitego posiłku w ciągu dnia. Tradycyjny, arabski posiłek zaczyna się do tzw. mezza, czyli charakterystycznej dla kuchni tego regionu przystawki (głównie to sałatki i pasty). W zasadzie do każdego posiłku podaje się też lekki chlebek z pszennej mąki – pitę. Poza smakiem i aromatem liczy się też sposób serwowania dań – na wielu niewielkich miseczkach i talerzykach, tak, by każdy z biesiadników mógł skosztować każdego z ulubionych dań.

Kwintesencja smaków
Wśród najpopularniejszych bliskowschodnich potraw wyróżnić należy z pewnością hummus – pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, czosnku i przypraw, a także falafel, czyli smażone na głębokim oleju kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem. Nie zapominajmy także o tagine, czyli duszonego mięsa z warzywami, podawanego najczęściej w glinianym naczyniu.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA