Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 cze 2018 15:32
Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

Przeglądając rosyjski jadłospis szybko można zorientować się, że niecodzienne na pierwszy rzut oka nazwy zapisanych cyrylicą specjałów dotyczą w istocie potraw znanych i lubianych także w Polsce.

REKLAMA

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na bliny:
• 500 g ugotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• 3 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• 5 łyżek mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
• olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:
• 150 g świeżych pieczarek
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 300 g Serka topionego z pieczarkami MSM Mońki
• 100 ml słodkiej śmietanki
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA