REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Biały Miś – sernik nie tylko na Święta

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 gru 2016 12:15
Biały Miś – sernik nie tylko na Święta
Galicja dla Twojego domu

Dzięki funkcjonalnej rodzinie blach Silver powstaną smaczne ciasta i ciasteczka o różnych kształtach, doskonałe na każdą okazję – na co dzień i od święta. Kolekcja będzie nie tylko znakomitym uzupełnieniem naszego warsztatu cukierniczego, ale także jego estetyczną ozdobą.

REKLAMA

Biały Miś – sernik nie tylko na Święta
/na małą blachę np.

20 dkg zmielonego białego sera
40 dkg mąki pszennej
3 jajka
15 dkg cukru pudru
1 torebka proszku do pieczenia
20 dkg margaryny
½ szklanki gęstej śmietany
sól
1 kieliszek rumu lub brandy
garść mieszanych bakalii
cukier puder do posypiania
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce mąkę z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol. Bakalie obtoczyć w łyżce mąki i delikatnie połączyć z ciastem. Formę natłuścić i wysypać tartą bulką, delikatnie przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem.*

* Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 406

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA