Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bento – szybki lunch w japońskim stylu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 wrz 2017 11:54
Bento – szybki lunch w japońskim stylu
Bento. Fot.123rf
Bento – szybki lunch w japońskim stylu
Bento – szybki lunch w japońskim stylu
Bento – szybki lunch w japońskim stylu

Przepis na prosty w przygotowaniu, a jednocześnie sycący i bogaty w składniki odżywcze lunch jest na wagę złota. Inspirując się dalekowschodnią kuchnią poznać można nie tylko egzotyczne specjały i wymyślne techniki kulinarne. Niezwykle popularne w Japonii bentō to doskonały patent na smakowity posiłek, który może składać się z naszych ulubionych produktów.

REKLAMA

Pudełko pełne barwnych smakołyków to zarówno doskonała propozycja na szkolne drugie śniadanie, jak i tradycyjny lunch, który łatwo zapakować do pracy. Przepisów na beto jest wiele, lecz najlepszą cechą tego posiłku jest to, że nie musimy przestrzegać prawie żadnych zasad. Najpyszniejsze zestawy wyczarujemy kierując się własnym smakiem, który warto urozmaicić dużą dozą fantazji.

Pudełeczko pełne smaków
Klasyczne japońskie bento zawiera w sobie kilka kluczowych składników – ryż, warzywa, mięso lub ryby, a także marynowane przetwory. Ponadto w zależności od kompozycji smakowej i formy podania można wyróżnić około 10 odrębnych rodzajów. Wśród nich prym wiedzie kayaraben, czyli pudełko wypełnione składnikami stylizowanymi na postaci z kreskówek. Częstym urozmaiceniem są też wymyślne wycinanki z warzyw, sera i glonów nori. Zestawy tego typu są równie powszechne w Japonii, jak pakowane w celofan kanapki w Polsce, które znajdziemy zarówno w barach gastronomicznych, jak i na sklepowych półkach. Komponując bento należy zachować harmonię pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi – węglowodanami, białkami oraz witaminami i błonnikiem, w które obfitują owoce i warzywa. Niezwykle ważna jest także typowa dla kultury japońskiej estetyka, która wymaga efektownego podania i odpowiedniego opanowania.

Do zasmakowania jeden krok
Bento najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wykorzystane składniki powinny natomiast smakować dobrze również na zimno, aby lunch można było zjeść w dowolnym miejscu i o dowolnej porze, bez konieczności podgrzewania. Podstawowym elementem może być nieduża porcja ryżu, kaszy, makaronu, a także omlet, tortilla lub kanapka. Ponadto obowiązkowe są warzywa. Możemy dodać pokrojony ogórek, pomidorki koktajlowe, marchewkę i seler naciowy. – Smak urozmaici także ser, w szczególności żółty, który można transportować bez obaw, że straci swój kształt lub fakturę. Ponadto zarówno z plasterków, jak i większych kawałków z łatwością powycinamy dowolne kształty – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Fantazyjne kształty bez trudu uzyskamy wykorzystując różne wycinaki i foremki. Obowiązkowym składnikiem bento jest także jajko ugotowane na twardo.

Perfekcyjnie podane
W przypadku bento, które zamierzamy zabrać do pracy lub przygotować dla dziecka do szkoły, istotne jest też samo zapakowanie. Poszczególne produkty powinny być oddzielone od siebie, na przykład za pomocą silikonowych foremek do muffinek lub przegródek, które można wyciąć z kolorowej tektury. Sosy i dipy obowiązkowo pakujemy do osobnych pojemniczków. Pudełko powinno być także bardzo szczelnie wypełnione produktami. Wolna przestrzeń sprawi, że w czasie transportu posiłek może stracić swój estetyczny wygląd, a poszczególne składniki zbytnio się ze sobą pomieszają. Pierwsze bento możemy przygotować w tradycyjnym pudełku na lunch. A kiedy na dobre rozpoczniemy przygodę z inspirowanymi Japonią posiłkami na wynos w internecie bez trudu znajdziemy sklepy oferujące specjalne pojemniki i akcesoria.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA