Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 sty 2017 12:35
Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami
Rama
Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami
Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami
Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami

W lecie w naszych kuchniach królują maliny, truskawki i jagody, ale zimą także znaleźć możemy owoce, które dumnie zaprezentują się w naszej kuchni: jabłka, gruszki czy śliwki – mogą nam pomóc przyrządzić znakomity posiłek. Jak je wykorzystać do przygotowania pysznych dań w nowej odsłonie, opowiada Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

REKLAMA

Czerwone jabłuszko
To są dopiero skarby! Tyle odmian i smaków, tyle sposobów przygotowania i podania. Jabłka doskonałe nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia. Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, poleca przyrządzić z nimi zapiekankę. Najpierw należy jabłka podsmażyć, wrzucając je na rozgrzaną patelnię, a następnie posypać dwiema łyżkami cukru.
Gdy jabłka są już usmażone, przekładamy je do małych naczyń, w których przygotujemy zapiekankę. Do owoców dodajemy konfiturę truskawkową, bułkę tartą i suchy chleb. Na koniec wstawiamy naszą zapiekankę do piekarnika. Pachnąca jabłkowym sadem, rozgoni zimowe chłody!

Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
Przepis dla: 4 osób
Składniki:
• jabłka, obrane i pokrojone w kostkę - 2 sztuki
• bochenek chleba - 1 sztuka
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 40 gramów
• jajko - 1 sztuka
• mleko - 50 mililitrów
• śmietana 30% - 50 mililitrów
• brązowy cukier - 6 łyżek
• bułka tarta - 4 łyżki
• konfitura truskawkowa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
3. W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
4. Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
5. Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!
Jak śliwka w… drugim daniu
Śliwki wspaniale odnajdują się w daniach mięsnych – nadają im wykwintności i elegancji. Niezwykle udany duet stworzą z polędwiczkami wieprzowymi, o czym przekonuje Pascal Brodnicki. Mięso smażymy najpierw na patelni, a następnie pieczemy w żaroodpornej brytfance. Do piekarnika dokładamy resztę składników, czyli czosnek, ziemniaki, rozmaryn, cebulę i właśnie śliwki. W tym przepisie swoje miejsce znajdzie także… jabłko! „Pamiętajmy, że jabłka dodajemy zawsze na końcu - 15 minut przed wyjęciem, aby się nie rozpadły” – radzi Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami
Przepis dla: 4 osób
Składniki:
• polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki - 2 sztuki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 60 mililitrów
• młode ziemniaki pokrojone na pół - 8 sztuk
• cebula cukrowa pokrojona w piórka - 2 sztuki
• jabłka pokrojone w ósemki - 2 sztuki
• śliwki wędzone - 400 gramów
• zielona pietruszka posiekana - 0.5 pęczków
• rozgniecione ząbki czosnku w łupinie - 2 sztuki
• świeży rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
3. Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu - 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!
Obiad pod gruszą
To zimowy rarytas. Znakomita w daniach na słodko, sprawdzi się także w przygotowaniu potraw bardziej wytrawnych. Gruszka doskonale podkreśli m. in. ich aromat. Dowód? Indyk słodko – kwaśny z gruszkami i z marchewką według przepisu Pascala Brodnickiego. Zestawienie mięsa drobiowego ze słodkimi składnikami: gruszkami, mlekiem kokosowym i marchewką zaskoczy rezultatem – absolutnie niepowtarzalnym smakiem:
Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką
Ilość porcji: 4

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA