Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem

  • Autor: ut
  • 29 sie 2019 14:07
Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem
Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem
Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem
Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem
Będzie ogień! Zakończ sezon grillowy z przytupem

Słońce, ciepłe wieczory oraz unoszący się aromat przysmaków z grilla… brzmi znajomo, prawda? Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie chwile lata i zamknąć sezon grillowy ze smakiem! W jaki sposób? Zobaczcie sami!

REKLAMA

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne przygotowywanie posiłków. W sezonie letnim spotkania w gronie znajomych czy rodziny warto przenieść na otwartą przestrzeń, a stół w jadalni zamienić na ten na świeżym powietrzu. Wakacje sprzyjają grillowaniu i wymyślaniu różnorodnych potraw z rusztu. Czas na garść kulinarnych inspiracji! Z przepisami szefa kuchni Knorr pożegnacie sezon grillowy w najlepszym stylu!

Mięsożercy – łączcie się!

Klasyka zawsze się obroni, dlatego bez zbędnych ozdobników – mięso z grilla to niekwestionowany lider. Znane i lubiane specjały takie, jak kiełbaski czy karkówka co roku grzeją się na gorącym ruszcie, zachęcając smakiem i aromatem. Dla osób, które preferują nieco delikatniejsze smaki – strzałem w dziesiątkę mogą okazać się ryby, piersi z kurczaka lub indyka. Kluczową rolę odgrywa marynata, dzięki której mięso nabierze soczystości oraz wyjątkowego zapachu. Odpowiednia mieszanka przypraw w połączeniu z oliwą z oliwek lub jogurtem sprawi, że mięso zyska dodatkowe walory smakowe. I choć sezon grillowy do najdłuższych nie należy, prawdopodobnie nieraz zdarzyło się Wam powielić przygotowane przekąski. Aby na dłużej zapamiętać smak potraw z rusztu, sięgnijcie po nowe, oryginalne przepisy! Aromatyczna sztuka mięsa podana z dodatkiem wyrazistych w smaku batatów w marynacie z syropu klonowego i rozmarynu. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować rozbef z grilla z batatami.

Rozbef z grilla z batatami

Czas przygotowania: 140 minut

Ilość osób: 10

Składniki:

2 kg rozbefu z tłuszczem na wierzchu
2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr
1 łyżka musztardy Dijon
4 bataty
50 ml syropu klonowego
3 gałązki rozmarynu
3 łyżki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
2 łyżki majonezu
50 g pestek dyni
2 papryczki habanero wędzone z puszki
100 g ciecierzycy z puszki
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki kolendry
1 limonka

Sposób przygotowania:

Oprósz mięso Przyprawą do karkówki z grilla Knorr i natrzyj musztardą, następnie ułóż je na mocno rozgrzanym grillu.
Smaż mięso z każdej strony, a potem połóż je na metalowej tacce (tak, aby wszystko co wytopi się z rozbefu, pozostało na tacce). Całość umieść na grillu. Obok ułóż pojemnik z namoczonymi wiórami drewna. Przez około 2 godziny grilluj mięso, co jakiś czas zmieniając jego ułożenie. Tlące się delikatnie wióry powinny wędzić mięso. Optymalna temperatura mięsa wewnątrz to 60 ̊C
Przygotuj frytki z batatów. Rozkrusz pieprz, grubo posiekaj rozmaryn, dodaj syrop klonowy i wszystko razem wymieszaj.
Obrane bataty pokrój w grube plastry i zanurz je w przyrządzonej marynacie.
Frytki grilluj obok mięsa przez około 10-15 minut. Ułóż je bezpośrednio na ruszcie, tak aby skarmelizował się cukier na powierzchni. Po upieczeniu bataty powinny być miękkie.
Przygotuj dip. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki, a pod bieżącą wodą opłucz ciecierzycę z puszki.
Zmiksuj ze sobą ciecierzycę, pestki dyni, czosnek, majonez i papryczki habanero oraz odrobinę sosu. Dopraw do smaku sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA