REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bądź szybszy niż wiosenne przesilenie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 lut 2017 13:44
Bądź szybszy niż wiosenne przesilenie
Thermomix
Bądź szybszy niż wiosenne przesilenie
Bądź szybszy niż wiosenne przesilenie

Zima powoli odchodzi w zapomnienie, w perspektywie długie, wiosenne dni, a nam nic się nie chce, głowa boli, serce kołacze, wszystko denerwuje. Już niedługo każdego z nas mogą dopaść objawy przesilenia wiosennego. By im zapobiec jeszcze przed pierwszym dniem wiosny zadbajmy o naszą dietę bogatą w polskie superfoods.

REKLAMA

Zmiana pór roku to nie najlepszy czas dla organizmu. Wahania ciśnienia i stany przejściowe – słoneczne dni, które zawdzięczamy wyżowi, przeplatane deszczową aurą powodowaną niżem – wpływają na nasz organizm, który potrzebuje zwykle ok. 3 tygodni, by przyzwyczaić się do nowych warunków atmosferycznych. Złe samopoczucie u progu wiosny to także efekt tego jak na niedobór światła w tym okresie reaguje nasz mózg, a konkretnie szyszynka, która wydziela melatoninę powodującą senność. Zimą wydzielanie tego hormonu jest większe, czujemy się więc bardziej ospali. W tym trudnym czasie obniżeniu ulega także wydzielanie tryptofanu – aminokwasu odpowiadającego za nasz nastrój.

Jeden produkt tysiące korzyści

Zimowa dieta jest zwykle znacznie uboższa niż letnia – niektóre produkty trudno znaleźć na sklepowych półkach, nie mamy też motywacji, by wymyślać skomplikowane menu. To oznacza dla organizmu znaczne niedobory witamin i soli mineralnych. W takiej sytuacji warto w jadłospisie uwzględnić superfoods, czyli produkty o wysokiej wartości odżywczej, bogate w aminokwasy, witaminy, białka. Wcale nie musimy w tym celu sięgać po, nie zawsze dostępne i nieco droższe, jagody goji, nasiona chia czy spirulinę, uznawane za najpopularniejsze superfoods. Niezwykłe wartości odżywcze znajdziemy też w polskich produktach jak siemię lniane, kasza jaglana czy natka pietruszki.

 


Menu dnia z superfoods

Jeśli dobrze przemyślimy nasze dzienne menu, w zasadzie w każdy posiłek jesteśmy w stanie wkomponować superżywność. Na dobry początek dnia – siemię lniane. W niewielkich nasionach lnu zamknięte jest całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA obniżających cholesterol, lignanów usprawniających pracę jelit, mających działanie przeciwnowotworowe, wspomagających pracę serca. Zmielone ziarna lnu możemy dodawać do jogurtów, koktajli albo zrobić na ich bazie zdrową siemiankę na śniadanie. Przygotujemy ją w mgnieniu oka z przepisem z kolekcji „Śniadania z niskim indeksem glikemicznym”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

SIEMIANKA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
· 30 g orzechów włoskich, łuskanych
· 30 g siemienia lnianego
· 30 g otrębów owsianych
· 25 g wiórków kokosowych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
· 250 g mleczka kokosowego
· 250 g wody
· 2 szczypty cynamonu, do dekoracji
· 100 g malin, do dekoracji
· 60 g jeżyn, do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Orzechy przesypać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wsypać siemię, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować 8 min/100°C/obr. 2.
3 Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
4 Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:
1 Orzechy rozgnieść i przenieść do innego naczynia.
2 Siemię lniane zmielić i przesypać do garnka. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować przez ok 10. mint.
3 Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
4 Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA