REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 marz 2018 10:19
Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową
Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową
Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową
Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową

Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba, nasza wersja to babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową.

REKLAMA

Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową

Składniki:

Ciasto:
 120g śliwek kalifornijskich
 120ml ciemnego rumu
 300g mąki pszennej + do obsypania formy
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 Szczypta soli
 Szczypta cynamonu
 250g masła
 250g cukru trzcinowego
 2 jaja
 200g gęstej śmietany lub jogurtu
 Masło do wysmarowania formy
Polewa:
 60g masła
 80g cukru demerara
 70ml mleka
 100g cukru pudru
 Śliwki kalifornijskie do dekoracji

Przygotowanie:

Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.
Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietany. Stopniowo dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Na koniec dosypujemy cynamon.
Śliwki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy a śliwki dodajemy do ciasta. Dokładnie, za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę:
w rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy 80g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rum, podgrzewamy nadal i mieszamy. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ew. trochę rumu. Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.

14 porcji

Czas przygotowania:
1 godzina

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA