Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 wrz 2018 08:21
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsk.

REKLAMA

Składniki (kilka porcji, im większy apetyt tym mniej do podziału):
1 paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger
około 1,5 kg ziemniaków (jakaś mączna odmiana BC)
150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry
½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego
3 średniej wielkości cebule
500 g śmietany lub jogurtu naturalnego
100 g masła
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak ktoś ma dostęp do świeżego to będzie jeszcze aromatyczniej)
2 gałązki koperku
gęsty ocet/sos balsamiczny
świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć
i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości. Boczek pokroić w kostkę
i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków.
Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyć na wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA