REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu… i nie tylko!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 gru 2017 10:24
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Sałatka z pieczonych buraków
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!
Aż się zaczerwienił! Burak w świątecznym wydaniu…  i nie tylko!

Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, z których przygotowujemy rozgrzewające zupy, czy też aromatyczne „zimowe” przyprawy, takie jak goździki, cynamon i anyż, którymi będą pachnieć nadchodzące święta. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach.

REKLAMA

„Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda – bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście – odpowiednio przyrządzony”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jak zatem obchodzić się z tym warzywem? Oto rady kulinarnego eksperta!

SałJak ugotować buraki?
Gotowane buraki zyskują słodycz, która zdecyduje o charakterze idealnego domowego barszczu lub sałatki z dodatkiem serów. Aby podczas gotowania warzywa zachowały swój smak i intensywną barwę, należy pamiętać o kilku zasadach:
• Wybierając buraki, zwróćmy uwagę, by były podobnej wielkości – dzięki temu ugotują się w tym samym czasie.
• Następnie czyścimy warzywa i płuczemy w roztworach kwaśnym i zasadowym. W tym celu w litrze wody rozpuszczamy 3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w takiej samej ilości – łyżkę sody kuchennej.
• Pamiętajmy, by dokładnie umyć buraki, szorując szczoteczką pod bieżącą wodą.
• Nie obieramy buraków. Odcinamy tylko końcówki.
• Zalewamy warzywa zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.
• Aby buraki zachowały intensywną czerwoną barwę, dodajemy podczas gotowania pół łyżeczki cukru lub dwie łyżeczki soku z cytryny na każdy litr gotującej się wody.
• Czas gotowania uzależniamy od wielkości bulw i powinien być liczony od momentu wrzenia wody. Te niewielkie okazy będą miękkie po upływie ok. godziny, większe mogą potrzebować więcej czasu. Ich miękkość sprawdzamy za pomocą długiego noża. Jeśli łatwo wchodzi w buraki, są już gotowe.
• Ugotowane warzywa przechowujemy w lodówce najwyżej dwa dni. Powinny być zamknięte w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Jak upiec buraki?
Jeśli chcemy potraktować buraki nieco inaczej niż ich ugotowanie, Piotr Murawski poleca upieczenie warzyw. „Dzięki temu ich smak będzie słodkawy, bardzo wyrazisty”, dodaje szef kuchni Knorr. Co zrobić, aby po upieczeniu buraki pozostały jędrne i soczyste?
• Buraki najlepiej piec razem ze skórką, którą potem łatwo zdjąć. Ponadto pozwala to lepiej zachować ich smak.
• Jeśli mamy buraki sporej wielkości, przekrójmy je, by szybciej były miękkie w środku.
• Warzywa dokładnie myjemy, suszymy i skrapiamy oliwą.
• Zawijamy je w folię aluminiową w taki sposób, by jej błyszcząca strona znajdowała się po stronie wewnętrznej – będzie odbijać ciepło w stronę buraków, a z kolei matowa strona będzie je „wchłaniać” do środka.
• Buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170⁰C. Czas pieczenia uzależniamy od wielkości okazów - od godziny do dwóch.
• Miękkość sprawdzamy, wbijając w warzywa długi, cienki nóż.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA