REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ale patelnia!, czyli co smażyć latem? Radzi Pascal Brodnicki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 sie 2016 20:09
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Smażona papryka z bakłażanem i szynka w orzechach.
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki
Ale patelnia!, czyli co smażyć latem?  Radzi Pascal Brodnicki

Jak smażyć podczas gorących letnich dni radzi Pascal Brodnicki.

REKLAMA

Ten smak, ten zapach! I wygląd! Wystarczy jedno spojrzenie na smażone roladki, udka z kurczaka czy warzywa z patelni, by zaostrzyć sobie apetyt. Za taki efekt – złote zabarwienie, apetyczny smak i aromat - odpowiadają związki Maillarda, będące rezultatem zachodzącej podczas smażenia reakcji między aminokwasami i cukrami. Co ważne, takim smakiem możemy cieszyć się także latem – warto tylko wiedzieć, co i jak smażyć podczas gorących letnich dni. Wskazówek udziela Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

Warzywa – chrupiące i aromatyczne
Jakie warzywa możemy wrzucić na patelnię? Wybór mamy ogromny – rośliny korzeniowe, jak marchewka, pietruszka, ponadto papryka, fasolka szparagowa, bakłażany, groszek. Co więcej, możemy je smażyć nie tylko na standardowej patelni, ale też w coraz bardziej popularnym woku.
„To takie proste i wygodne!”, przekonuje Pascal Brodnicki. „Kroimy warzywa na drobne kawałki, a na rozgrzany wok wlewamy Ramę Smaż jak szef kuchni, by pokryła całe dno. Teraz czekamy, aż z powierzchni znikną bąbelki i tłuszcz będzie bardzo gorący. Najpierw zaczynamy smażyć najtwardsze warzywa, takie jak cebula czy marchewka. Kolejno dodajemy resztę i mieszamy lekko, potrząsając patelnią. Dodajemy odrobinę soli, wody lub np. sosu sojowego (wtedy już nie dodajemy soli), by złagodzić smak. Następnie zgarniamy warzywa do środka patelni i czekamy, aż nadmiar płynu wyparuje. Dodajemy paprykę, cukinię i mieszamy. Do tego na koniec kiełki soi, rzodkiewki i doprawiamy do smaku”.
Wątpliwości mogą się pojawić przy smażeniu szparagów – czy je kroić, której części się pozbyć, jak długo trzymać na patelni? Rozwiewa je Pascal Brodnicki: „Po obraniu szparagów odcinamy ich dolną, drewnianą część i kroimy warzywa na słupki. Rozgrzewamy Ramę Smaż jak szef kuchni na patelni i smażymy szparagi przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając”.
Warzywa z patelni czy woka mogą być samodzielnym posiłkiem w czasie gorących dni, kiedy to sięgamy po mniej obfite dania, lub dodatkiem do letniego obiadu. Co więcej, stanowią podstawę doskonałej sałatki, np. z kurczakiem, którą zabierzemy na lunch do pracy:

Grzyby, grzybki i podgrzybki prosto z patelni
Najpopularniejsze grzyby to oczywiście dostępne przez cały rok pieczarki. Szczególnie łaskawie warto na nie spojrzeć latem, kiedy – cudownie przyrumienione - znajdą swoje miejsce w lżejszych daniach przyrządzanych na bazie makaronu, kaszy czy ryżu. I oczywiście – porannej jajecznicy. Możemy je potraktować także jako przekąskę – usmażone z dodatkiem przypraw, ostrej papryczki czy zieleniny będą smakować wyśmienicie.
Jak je przygotować, by były chrupkie i bardzo aromatyczne? „Pieczarki należy umyć szybko pod bieżącą wodą (tak, by nie nasiąkły). Potem je obieramy i zostawiamy na ściereczce do całkowitego wyschnięcia. Następnie odcinamy dół nóżek i kroimy pieczarki w talarki ok. 5 cm grubości. Pamiętajmy, by nie pokroić ich zbyt cienko, gdyż stracą swoją objętość w trakcie smażenia. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 15 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy tłuszcz zacznie się rozgrzewać, a z jego powierzchni znikną pęcherzyki, wrzucamy garść po garści grzyby. Zacznijmy je mieszać dopiero wtedy, gdy zaczną się zarumieniać i tracić wodę. Smażymy je jeszcze przez 7-10 minut, aż całkowicie się zarumienią. Dodajemy drobno posiekany czosnek, 2 łyżki skrojonej natki pietruszki, bazylię, tymianek i inne zioła. Wrzućmy je w ostatniej chwili, by nie spalić ich na patelni”, opowiada ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, Pascal Brodnicki.
Smażyć możemy także wszelkie gatunki jadalnych grzybów leśnych. Już teraz, w sierpniu, sięgajmy po pojawiające się obficie kurki, maślaki i podgrzybki.

Owoce morza na stół
Lato, wakacyjne podróże, kuchnie świata... w naszym letnim menu nie może więc zabraknąć owoców morza! Najłatwiejsze do przyrządzenia i zarazem najsmaczniejsze będą krewetki – do przygotowania w 5 minut. Możemy je przyrządzić w panierce lub natrzeć ziołami. Podczas smażenia często mieszamy, by nie przywarły do patelni. Tak przygotowane krewetki będą ozdobą letniego stołu – na obiad, przekąskę, lunch czy wykwintną kolację.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA