REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 marz 2017 12:56
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak
Knorr
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak
A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.

REKLAMA

Klopsiki z warzywami
Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki – dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Klopsiki z warzywami
Składniki:
• 400 g mięsa z indyka
• bułka kajzerka
• 2 łyżki kaparów
• jajko
• Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
• bakłażan
• cukinia
• cebula
• papryka czerwona
• pomidory pelati pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
1. Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
2. Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
3. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.

Po szwedzku
Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:
Szwedzkie klopsiki
Składniki:
• 100 g mięsa mielonego wieprzowego
• Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
• 20 g mięsa mielonego wołowego
• 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
• 0,5 szklanki bułki tartej
• 100 ml śmietany 12%
• pęczek koperku
• jajko
• 2 kiszone ogórki
• 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
• 2 sztuki liść laurowy
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 3 kulki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
2. Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
3. Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
4. Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA