REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na witaminy w zimowej diecie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 gru 2016 19:55
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
Kurczak w pomarańczach
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie
5 sposobów na witaminy w zimowej diecie

Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych.

REKLAMA

To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich bazie posiłki wcale nie muszą być nudne! Oto pięć sposobów na witaminy w zimowej diecie:

1. Sałatki i surówki z zimowymi warzywami

Choć za oknem zimno, szaro i ponuro, nie oznacza to końca sezonu na warzywa. O tej porze roku warto zaprosić do kuchni ziemniaki, kapustę – białą i czerwoną, szpinak, brukselkę, brokuły czy fasole. Zamiast świeżych warzyw można użyć mrożonych lub suszonych, które podczas procesu suszenia nie tracą wszystkich swoich wartości odżywczych.

Kapusta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, dlatego sprawdzi się w postaci surówki do zimowego obiadu:

Surówka z kapusty czerwonej
Składniki:
• 300 g kapusty czerwonej
• Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
• 3 łyżki oliwy
• jabłko
• cebula
• sok z cytryny
• łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.
2. Następnie odcedź i ostudź.
3. Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.
4. Sos sałatkowy Knorr dla smaku połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

Ponadto ziemniaki wcale nie muszą być nudne! Można je podać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także uczynić składnikiem sałatek, na przykład tej z wędzonym łososiem. „Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Składniki:
• 200 g łososia wędzonego
• Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
• 5 ziemniaków
• czerwona cebula
• łyżka musztardy francuskiej
• 4 jajka
• 80 g czarnych oliwek
• mały pęczek szczypiorku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.
2. Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.
4. Sos sałatkowy Knorr dla smaku wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.
5. Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.

2. Owoce także do obiadu

Zima to sezon na cytrusy – zajadamy się pomarańczami, mandarynkami, grejpfrutami. I dobrze - mają one sporo pożądanej witaminy C. Witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego. Owoce cytrusowe sprawdzą się nie tylko w sałatce czy deserze. Pomarańcze na przykład można wykorzystać w przepisie na danie obiadowe - najlepiej pasują do mięsa drobiowego.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA