REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na szaszłyki z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 lip 2017 19:03
5 sposobów na szaszłyki z grilla
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
5 sposobów na szaszłyki z grilla
5 sposobów na szaszłyki z grilla
5 sposobów na szaszłyki z grilla
5 sposobów na szaszłyki z grilla
5 sposobów na szaszłyki z grilla

Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!

REKLAMA

Tradycyjnie, czyli z kurczakiem
Połączenie nieśmiertelne, czyli szaszłyki mięsno-warzywne. Na patyki nadziewamy kawałki kurczaka i boczku, dla których „przerywnikami” będą suszone śliwki, papryka i cebula. To sprawdzony, klasyczny wybór na rodzinnego grilla. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namoczmy je wcześniej w wodzie” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Składniki:
• 12 podudzi z kurczaka bez kości
• Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• 100 g boczku wędzonego w kawałku
• 100 g suszonych śliwek
• papryka zielona
• 2 cebule czerwone
• 50 ml brandy
• 30 ml oliwy z oliwek
• drewniane patyki do szaszłyków


Sposób przygotowania:
1. Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
2. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
3. Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
4. Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.
Po góralsku, czyli z oscypkiem
Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. Następnie stają się one elementem szaszłyka – nadziewamy je na przemian z cukinią. Na pierwszy rzut oka - połączenie nietypowe, ale po przyrządzeniu okaże się, że będziemy chcieli do niego wracać jak najczęściej! „Należy pamiętać, aby roladki z piersi indyka nie były ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Goście będą zachwyceni!

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
Składniki:
• 700 g piersi z indyka
• Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 4 kiszone ogórki
• 4 kawałki oscypka
• 100 g jarmużu
• ząbek czosnku
• czerwona cebula
• 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
• 2 cukinie
• cytryna
Sposób przygotowania:
1. Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
2. Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
4. Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż, kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
5. Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.
Z warzywami, czyli „wege” szaszłyk
A gdyby tak przygotować szaszłyk bez mięsa? Na patyki nabijamy kawałki młodych ziemniaków, cukinii, papryki, pomidorków koktajlowych i szalotki. Przed przygotowaniem grilla, ziemniaki należy obgotować, a wszystkie składniki marynujemy, by następnie położyć je na ruszt. Tak przygotowane szaszłyki możemy potraktować jako oddzielne danie, idealne dla wegetarian i jaroszów lub uczynić dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA