Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na pyszne farsze

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 marz 2017 07:10
5 sposobów na pyszne farsze
Faszerowana papryka z ryżem
5 sposobów na pyszne farsze
5 sposobów na pyszne farsze
5 sposobów na pyszne farsze
5 sposobów na pyszne farsze
5 sposobów na pyszne farsze

Nuda w kuchni dopada często. Dzieci ciągle proszą o ulubione naleśniki z serem, podczas Świąt króluje pieczeń z pieczarkami, a jak pierogi - to ruskie. Jest na to sposób – tajemnica tkwi w farszu!

REKLAMA

Korzystając wciąż z tych samych przepisów, do naleśników najczęściej dodajemy ser, a lasagne podajemy z sosem bolognese. A wystarczy zmienić farsz – wprowadzić do niego nowe składniki i gotowe! Oto 5 sposobów, jak nie dać się nudzie w kuchni i przyrządzić potrawę na nowo.
1. Odświętna pieczeń z wkładką
Faszerowane mięsa to doskonały sposób na rodzinny obiad, także świąteczny. Uwielbiamy pieczone nadziewane mięsa drobiowe, schaby czy polędwiczki. Dzięki dodaniu „niespodzianki” w środku, danie nabiera charakteru. Co zatem możemy przygotować na rodzinny obiad? Schab, w którym oprócz grzybów znajdą się też inne składniki, takie jak szpinak czy suszone pomidory, a nawet suszone owoce.
„Przyrządzenie faszerowanego schabu jest proste, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie kruche i soczyste. Najpierw natrzyjmy schab przyprawami, najlepiej wklepując je dłonią. W ten sposób ich aromat mocno przeniknie do pieczeni. A do zrobienia kieszeni na farsz użyjmy długiego i cienkiego noża” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Ponadto przyrządzając nadzienie, możemy sięgnąć nie tylko po pieczarki, ale znakomicie sprawdzą się w tej roli także prawdziwki i kurki. Warto dodać też kilka łyżek sera ricotta, dzięki czemu farsz będzie bardziej kremowy” – poleca ekspert.
Scha¬b pieczony z grzybami i szpinakiem
Składniki:
• 600 g schabu wieprzowego bez kości
• 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
• 200 g szpinaku mrożonego
• 4 prawdziwki
• cebula
• ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
2. Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
3. Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
4. Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA