REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na jesienne zupy

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 paź 2016 08:52
5 sposobów na jesienne zupy
Jesienna zupa krem z dyni
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy
5 sposobów na jesienne zupy

Myślisz, że wraz z latem skończył się czas korzystania z wielu świeżych produktów, z których można przygotować świetne dania? Jesteś w błędzie! Jesień przynosi ze sobą produkty, które pozwolą przyrządzić doskonałe jesienne zupy.

REKLAMA

O tej porze zapewne niejednokrotnie zmoczy nas deszcz, wiatr przeszyje swym zimnem i w drodze do domu będziemy myśleli tylko o jednym – by się rozgrzać. Takim wymaganiom sprosta ciepła i odpowiednio doprawiona zupa. „Jesień to okres często zmieniającej się pogody, w takich warunkach o wiele łatwiej o przeziębienie. Starajmy się regularnie jeść pożywne i ciepłe posiłki, bogate w witaminy pochodzące ze świeżych warzyw - będą wzmacniać nasz układ odpornościowy”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Grzybowa na 5!
Miłośnicy grzybów zacierają ręce na myśl o jesieni, bo wtedy mamy prawdziwy wysyp grzybów. A wycieczka do lasu to dopiero początek tej przygody. Prawdziwa uczta zmysłów zaczyna się w kuchni – tu powstają aromatyczne grzybowe buliony i inne zupy na bazie borowików, podgrzybków czy kurek. Taka jak ta - Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem tymianku:

Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
• 500 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
• 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
• 100 g makaronu kokardek
• Cebula
• 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
• 3 ząbki czosnku
• 250 ml śmietanki
• 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z zaleceniami producenta i odcedź po upływie odpowiedniego czasu.
2. Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
3. Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostkę bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia gotuj przez kwadrans.
4. Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
5. Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.

Inny pomysł? Kociołek pyszności z leśnymi grzybami w roli głównej. Do tego pomidory, kasza pęczak, biała fasola zagotowane w esencjonalnym bulionie. Wszystkie potrzebne składniki znajdziemy w domowej spiżarni, np. fasola i pomidory skrywają się w puszkach, które przeważnie mamy pod ręką. „Zupa grzybowa z kaszą jest treściwa i pełna fantastycznych aromatów, grzybowych, ziołowych i warzywnych – całość podkreślają słodko-kwaśne pomidory, które nadają też jej pięknego koloru. Dodatek grzybów i fasoli niemalże wymusza obecność świeżego koperku w tym daniu – to zioło doskonale się z nimi komponuje. Przepis inspirowany jest smakami kojarzonymi ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by taką zupę gotować także na inne okazje”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Zupa grzybowa z kaszą
Składniki:
• 120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
• Bulion grzybowy Knorr
• Mała, pokrojona w talarki marchewka
• 250 g pomidorów
• 80 g kaszy pęczak
• 80 g wymoczonej przez noc fasoli
• 30 g selera
• Mała, drobno posiekana cebula
• Litr wody
• 3 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj warzywa: pomidory, cebulę i pietruszkę drobno pokrój, a seler zetrzyj. Do garnka przełóż kaszę, grzyby, fasolę i jarzyny.
2. Składniki zalej litrem wody i gotuj przez półtorej godziny.
3. Pokrój marchew i koperek. Pierwszy ze składników, wraz z kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów, dodaj do zupy.
4. Całość dopraw wedle uznania i gotuj przez kolejne pół godziny.
5. Posiekany koperek dodaj do zupy. Gdyby miała zbyt gęstą konsystencję, dodaj do niej niewielką ilość wody i gotuj przez kolejne 5 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA