REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na jesienne dania z burakami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 15 lis 2016 09:10
5 sposobów na jesienne dania z burakami
Fot. Knorr
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami

Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

REKLAMA

Miejsce buraka w kuchni? Skojarzenia są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

1. Zupa – krem po królewsku
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Zupa krem z buraków:
Składniki:
• 400 g buraków
• 2 sztuki Rosół z kury Knorr ¬
• 150 g ziemniaków
• 100 ml śmietany 36% ¬
• łyżka masła
• łyżka majeranku suszonego
• 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

2. Zasmażane – idealne do mielonych
Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek… niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:

Kotlety mielone z buraczkami
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
• Fix Kotlety mielone Knorr
• 40 g bułki tartej
• 2 jabłka
• 400 g buraków
• Połówka cytryny
• Cukier
• Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
• Tłuszcz rośliny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
2. Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
3. Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
5. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

3. Upieczone doskonale
Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA