Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 sposobów na jesienne dania z burakami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 15 lis 2016 09:10
5 sposobów na jesienne dania z burakami
Fot. Knorr
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami
5 sposobów na jesienne dania z burakami

Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

REKLAMA

Miejsce buraka w kuchni? Skojarzenia są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

1. Zupa – krem po królewsku
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Zupa krem z buraków:
Składniki:
• 400 g buraków
• 2 sztuki Rosół z kury Knorr ¬
• 150 g ziemniaków
• 100 ml śmietany 36% ¬
• łyżka masła
• łyżka majeranku suszonego
• 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

2. Zasmażane – idealne do mielonych
Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek… niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:

Kotlety mielone z buraczkami
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
• Fix Kotlety mielone Knorr
• 40 g bułki tartej
• 2 jabłka
• 400 g buraków
• Połówka cytryny
• Cukier
• Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
• Tłuszcz rośliny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
2. Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
3. Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
5. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

3. Upieczone doskonale
Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA