Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 cze 2018 09:16
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla
5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla

Sezon na pyszności z grilla w pełni. Tym, co sprawi, że nawet dania przygotowane z tych samych składników i w ten sam sposób będą smakować zupełnie inaczej, jest garść sprawdzonych przepisów na aromatyczne sosy. Które z nich najlepiej podkreślą dymny aromat grillowanych smakołyków?

REKLAMA

Dania opiekane na ruszcie często same w sobie są bardzo aromatyczne, ze względu na wykorzystanie różnego typu marynat oraz oryginalną nutę smakową, za którą odpowiada proces pieczenia nad żywym ogniem. Tym, co idealnie dopełni tak potrawy z grilla, jak i te opiekane nad ogniskiem, są domowe sosy, stanowiące znakomitą alternatywę dla klasycznej musztardy, keczupu i majonezu.

Słodko-kwaśny z chili
Typowe dla kuchni orientalnej połączenie kontrastujących smaków urozmaici między innymi przygotowane na grillu szaszłyki z wołowiny. Zamiast kupować gotową mieszankę, naszpikowaną konserwantami, przygotujmy własny, domowy sos – pyszny, wyrazisty i pozbawiony polepszaczy. Wystarczy zaopatrzyć się w papryczkę chili, kilka ząbków czosnku, imbir, cukier, wodę, ocet ryżowy, sól i skrobię ziemniaczaną. Przydatny będzie również blender. Sos ten wcześniej należy zagotować, aby odpowiednio zgęstniał, niemniej najlepiej smakuje na zimno.

Greckie tzatziki
Lekki i rześki grecki dip tzatziki na bazie jogurtu wyśmienicie smakuje zarówno z zarumienionymi warzywami, daniami mięsnymi, jak i samym pieczywem. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Cała receptura polega na zmieszaniu utartych świeżych ogórków z wyciśniętym ząbkiem czosnku i jogurtem. Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek oraz koperek. I gotowe! Tzatziki podajemy po schłodzeniu.

Kremowy i miętowy
Opcją dla smakoszy poszukujących jeszcze większego orzeźwienia jest sos z dodatkiem mięty. W tym wypadku do jogurtu dodajemy dużą garść posiekanych świeżych listków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Im wcześniej przed podaniem go przygotujemy, tym ostrzejszy zyska smak. W duecie z soczystym mięsem z grilla stworzy kompozycję, która zachwyci prawdziwych koneserów oryginalnych połączeń smakowych.

Dip z suszonych pomidorów
Wśród sosów pomidorowych zdecydowany prym wiedzie keczup – domowy, czy też kupiony w sklepie. Niemniej także suszone pomidory stanowią bazę dla wyjątkowo apetycznego dipu, który pozwoli pokreślić smak grillowanych potraw. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka suszonych pomidorów w oleju, serek śmietankowy, odrobina śmietany lub majonezu, czosnek, pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Jeśli zależy nam na bardziej śródziemnomorskim smaku możemy dodać kilka listków bazylii lub szczyptę tymianku. Ziemniaki z grilla nie będą miały sobie równych, jeśli podamy do niej tak przygotowany rarytas.

Duńska remulada
Gęsty i aromatyczny duński sos łączy w sobie wszystko to, co najlepsze do pieczonych, zapiekanych, smażonych, a także grillowanych dań. Aby nabrał wyjątkowo aksamitnej konsystencji, warto jego śmietanowo-majonezową bazę uzupełnić kilkoma łyżkami kremowego serka topionego. Kompozycję dopełnią kapary, czosnek, szczypiorek, pietruszka i przyprawa curry.

Duńska remulada z kremowego serka topionego

Składniki:
• 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki musztardy (np. francuskiej)
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 2 łyżki marynowanych kaparów
• 1 ząbek czosnku
• 1 mały pęczek szczypiorku
• 5-6 gałązek natki pietruszki
• 1 płaska łyżeczka curry
• ¼ łyżeczki kurkumy
• płatki chili i ostra papryka do smaku

Wykonanie:
Do serka topionego dodać majonez, śmietanę i musztardę. Dodać również drobno posiekane kapary, czosnek, szczypior i natkę pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA