REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

4 sposoby na letnie „fit” sałatki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 cze 2017 12:59
4 sposoby na letnie „fit” sałatki
Sałatka z awokado
4 sposoby na letnie „fit” sałatki
4 sposoby na letnie „fit” sałatki
4 sposoby na letnie „fit” sałatki
4 sposoby na letnie „fit” sałatki

Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski! W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi.

REKLAMA

Z rukolą i kurczakiem
Sałatka do pracy to szybkie i zdrowe rozwiązanie na drugie śniadanie. Do jej przyrządzenia można wykorzystać rukolę, która nada sałatce lekkości, pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę z puszki.
Najpierw podsmażamy pierś z kurczaka przez około 10 minut, a potem szykujemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidora i ser. „Do zamykanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Sałatka w słoiku do pracy
Składniki:
• pierś kurczaka
• Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
• Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
• 2 garście rukoli (lub mixu sałat Fit&Easy)
• 6 łyżek kukurydzy z puszki
• 6 łyżek fasoli czerwonej
• papryka zielona
• 6 pomidorków koktajlowych
• 50 g sera feta
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!

Z roszponką i awokado
Kojarzona z sałatami, roszponka tak naprawdę należy do roślin kozłkowatych. Długo była niedoceniania – zyskała popularność dopiero na początku XX wieku. A szkoda, bo niskokaloryczna roszponka to doskonały wybór dla chcących być „fit”! Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który można znaleźć m.in. w marchewkach.
Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory:

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Składniki:
• 3 garście roszponki (lub mixu sałat Fit&Easy)
• Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
• awokado
• 4 pomidory suszone
• 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
• 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
• 4 kromki pieczywa tostowego
• ząbek czosnku
• 3 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
• szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
• łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA