Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

21 maja Światowy Dzień Pieczenia

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 maj 2017 11:44
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
Ciasto z ukrytym sercem
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
21 maja Światowy Dzień Pieczenia
21 maja Światowy Dzień Pieczenia

21 maja 2017 r. to wyjątkowa data, którą każdy miłośnik słodkości powinien zapisać w swoim kalendarzu. To właśnie tego dnia obchodzony jest… Światowy Dzień Pieczenia! Kochasz, tęsknisz, a może dziękujesz?

REKLAMA

1. Rozpieszczaj! Czyli czekoladowe smakołyki dla całej rodziny
Każdemu czasami należy się odrobina słodkiej przyjemności. Dlatego z tej wyjątkowej okazji… rozpieszczaj swoich bliskich! Najlepsza w tym celu okaże się czekolada, która tym razem posłuży do przygotowania doskonałego tortu czekoladowego. Połączenie intensywnie kakaowego biszkoptu oraz delikatnego kremu z białej czekolady, a na dodatek intensywna czekoladowa polewa, to gwarancja udanego deseru, dzięki któremu nasi domownicy wrócą myślami do błogiego dzieciństwa. Nie tylko świetnie smakuje, ale także wyjątkowo smacznie wygląda!

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
Składniki:
• kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
• jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) - 6 sztuk
• mąka tortowa - 160 gramów
• drobny cukier lub cukier puder - 150 gramów
• kakao - 10 łyżek
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• aromat migdałowy - 1 łyżeczka
• kostka do pieczenia Kasia - 40 gramów
• jajka - 2 sztuki
• cukier puder - 2 łyżki
• biała czekolada - 200 gramów
• gorzka czekolada 60% - 150 gramów
• kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
• gorzka czekolada 60% - 150 gramów

 

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając.
2. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm kostką do pieczenia Kasia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.
4. Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.
5. Zmiksuj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
6. Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.

2. Zaskocz! Czyli słodka niespodzianka dla najbliższych
Światowy Dzień Pieczenia to także doskonały pretekst, by wypróbować w swojej kuchni wyjątkowe przepisy na nieco bardziej niestandardowe wypieki. Takie jak np. ciasta na bazie warzyw. Idealnym pomysłem na sprawienie słodkiej niespodzianki osobie, którą kochamy, może być przygotowanie ciasta marchewkowego, szczególnie popularnego w Stanach Zjednoczonych. Miękkie, wilgotne i doskonałe w smaku, z dodatkiem migdałów, orzechów i czekolady. By tego wyjątkowego dnia nabrało ono nieco bardziej wykwintnej formy, w przepisie wykorzystać możemy także jabłka. Mniam!

Tort marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
• 2 średnie marchewki - 200 gramów
• jabłko - 1 sztuka
• sok z cytryny - 2 łyżki
• kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
• cukier - 200 gramów
• cukier waniliowy - 15 gramów
• sól - 1 szczypta
• jajka - 3 sztuki
• mąka pszenna - 200 gramów
• zmielone migdały - 80 gramów
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• soda oczyszczona - 1 łyżeczka
• twaróg dwukrotnie zmielony - 600 gramów
• cukier puder - 150 gramów
• długa marchewka - 2 sztuki
• cukier - 250 gramów

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA