REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

20 stycznia - Dzień Bigosu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 sty 2017 08:59
20 stycznia - Dzień Bigosu
Bigos wegetariański.
20 stycznia - Dzień Bigosu
20 stycznia - Dzień Bigosu
20 stycznia - Dzień Bigosu
20 stycznia - Dzień Bigosu

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.

REKLAMA

Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
• bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
• bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
• bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
• bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
• bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek

Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.


Domowy
Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
„Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:
Bigos w kilka minut
Składniki:
• 800 g kapusty białej
• 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
• 250 g kiełbasy cienkiej
• cebula biała
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• majeranek
• 20 g mąki
• pieprz do smaku
• olej do smażenia
• 100 ml wody


Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Z aromatem tymianku
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.
Bigos z tymiankiem
Składniki:
• 700 g kapusty młodej
• Esencja do duszonych mięs Knorr
• 500 g kiełbasy
• 2 marchwie
• 2 cebule
• 4 pomidory
• 0,5 pęczka kopru
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 200 ml wody
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA