Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy

  • Autor: ut
  • 01 paź 2019 10:42
1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy
1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy
1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy
1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy
1 października Światowym Dniem Wegetarianizmu – postaw na bezmięsne przepisy

1 października to szczególna data dla wszystkich zwolenników kuchni wegetariańskiej. Wtedy też obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Jest to również znakomita okazja do tego, aby spróbować bezmięsnych dań, urozmaicając swój codzienny jadłospis. Takie święto trzeba celebrować! Opracujcie całodzienne menu, w którym główną rolę odegrają warzywa. Będzie naprawdę smacznie!

REKLAMA

Jak mawiają wegetarianie, brak mięsa nie jest jedynie zmianą codziennego menu, ale przede wszystkim stylem życia. To wyjątkowa idea z długoletnią historią, która rozwinęła się na obszarze współczesnych Indii, już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Na przestrzeni lat zyskała wielu zwolenników, wybierających dietę bezmięsną z różnych względów: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian był Leonardo da Vinci, który rozkochał się w warzywnych potrawach. Dziś wegetarianizm ma coraz większą liczbę miłośników, kreujących niezwykłe potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.

Wege śniadanie

Rozpoczynając przygodę z bezmięsnymi daniami, warto na kulinarny warsztat w pierwszej kolejności wziąć śniadanie. Ten najważniejszy posiłek dnia, powinien być bogaty w różnorodne składniki, pożywny i przede wszystkim pyszny! Nikt przecież nie chce rozpoczynać dnia od potraw, których smak nie do końca mu odpowiada. Jednym z produktów, który nieodłącznie kojarzy się ze śniadaniem, są jajka. Serwowane pod różną postacią stanowią podstawę menu w każdym niemal domu. Warto nieco odmienić tradycyjne jajeczne dania, kierując się w stronę słonecznej Italii. Włoski specjał – frittata będzie doskonałym pomysłem na wege śniadanie, które być może zagości w Waszym menu na stałe? Potrawa zachwyca ciekawym zestawieniem polsko-włoskich smaków, gdyż jej ważnym składnikiem jest rodzimy oscypek! Na pierwszy posiłek podczas święta wegetarianizmu, polecamy warzywną frittatę z oscypkiem. Palce lizać!

Warzywna frittata z oscypkiem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
20 g margaryny do smarowania
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
pół cukinii
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
20 g oscypka
garść rukoli
3 jajka
1 łyżka śmietany
1 szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
4 ceramiczne foremki (ramekiny)

Sposób przygotowania:

Pokrój w ćwiartki pieczarki, paprykę oraz cebulę. Cukinię pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na gorącej patelni roztop margarynę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie wrzuć paprykę, pieczarki oraz cukinię. Wszystko smaż przez chwilę, dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia.
Wytnij z chleba cztery kółka o średnicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okrągłe kromki umieść w naczyniach i do każdego nałóż porcję rukoli.
Roztrzep jajka, wlej śmietanę, wrzuć przesmażone warzywa oraz starty ser.
Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczyń do ¾ ich wysokości. Foremki umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, aż jajka się zetną. Danie serwuj na ciepło.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA