REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 lip 2017 11:52
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
Sałatka szpinakowa z boczkiem
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców

Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców.

REKLAMA

Na czerwono
Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo”: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie.
Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je dodawać do sałatek na bazie szpinaku czy rukoli z dodatkiem serów, doskonałych na lunch czy kolację. Pysznym wyborem będzie sałatka szpinakowa z boczkiem, której truskawki dodadzą wyrafinowania i elegancji. „Jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Całości dopełnią ser kozi i orzeszki piniowe:

Sałatka szpinakowa z boczkiem
Składniki:
• 100 g świeżego szpinaku
• Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
• 6 plastrów boczku wędzonego
• 6 świeżych truskawek
• 30 g sera koziego
• łyżka orzeszków piniowych
• 2 kromki pieczywa tostowego
• kilka listków świeżej mięty
• 3 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka miodu
• łyżeczka musztardy Dijon
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr dla nadania smaku połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.
2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.
Lato to sezon na grilla! Truskawki dobrze sprawdzą się też jako dodatek w sałatce z grillowanych szparagów, cukinii i sera mozzarella. „Fantastycznym uzupełnieniem tej sałatki będą ziołowe grzanki z bagietki opieczone na grillu” – radzi szef kuchni Knorr:

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią
Składniki:
• Przyprawa pikantna do grilla Knorr
• 6 białych szparagów
• 6 zielonych szparagów
• cukinia
• 6 świeżych truskawek
• 100 g sera mozzarella kulki
• 3 garście rukoli
• pęczek kolendry świeżej
• łyżka musztardy
• łyżka miodu
• 3 łyżeczki wody
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 8 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.
2. Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr dla smaku i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
3. Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.
4. W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA