Oświetlenie w kuchni. Lampy wiszące nad stołem
Jadalnia jest miejscem codziennych posiłków i wspólnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Warto zabrać o odpowiednie jej oświetlenie.
Do dobrego oświetlenia okrągłego stołu wystarczy jedna, centralnie zawieszona lampa. Stoły prostokątne i owalne ze względu na swe wymiary nierzadko potrzebują dwóch lamp. Nad stołem rozkładanym lampa znajduje się centralnie, gdy jest on złożony. Gdy go powiększamy, fragment stołu może być niewystarczająco doświetlony. Warto więc pomyśleć o dodatkowym oświetleniu lub
lampach z ruchomymi źródłami dającymi możliwość ukierunkowania światła.
Chociaż korzystamy już z odnawialnych źródeł energii, to nadal pokrywają one tylko niewielką część naszego zapotrzebowania. Warto zatem szukać sposobów na zmniejszenie zużycia energii, bo to oznacza zarówno doraźne, jak i długoterminowe korzyści.
Nawet pięciokrotnie mniejszy pobór mocy, w porównaniu do tradycyjnych żarówek, to główna zaleta oświetlenia typu LED (z ang. Light Emiting Diode). Dioda o mocy 12 W emituje tyle samo światła co tradycyjna „60-tka”, zużywając znacznie mniej prądu!
Kolejną niezaprzeczalną zaletą jest długa żywotność tego typu oświetlenia. Czas pracy diod wynosi co najmniej 20.000 godz., co w domowej praktyce oznacza, że będzie służyć przez lata (szacuje się, w ciągu roku korzystamy z jednego źródła światła ok. 1.000 godz.). Odporność na częste włączanie i wyłączanie, a także delikatne wstrząsy czy uderzenia to dodatkowe atuty.