REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Naczynia dla nowej kultury kulinarnej

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 paź 2017 20:36
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Kolekcja “Black & White” Projekt: Marek Cecuła Kontrast koloru, formy i odczucia są centralnym przekazem kolekcji Black & White. Mimo matowej powierzchni są one użytkowe i praktyczne w serwowaniu. Black & White to produkty w barwionej porcelanie o unikalnym wyglądzie i niekonwencjonalnej formie. Kolekcja zmienia zasady wyglądu formalnego stołu wprowadzając prostotę ręcznego rzemiosła podkreślonego śladem ręki autora, połączoną z przemysłowym dodatkiem śnieżnobiałej ćmielowskiej porcelany.
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej
Naczynia dla nowej kultury kulinarnej

Tworzenie naczyń porcelanowych jest dzisiaj ważnym wyzwaniem projektowym i odpowiada na nowe wymagania kultury kulinarnej, która w ostatnich latach rozszerza się na szereg nowych trendów, stylów i kierunków. Nowoczesna ceramika zachwyca designem, stanowiąc jednocześnie dyskretną oprawę dla kulinarnych dzieł sztuki. O realiach projektowych kształtujących współczesną porcelanę opowiada dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio, Marek Cecuła.

REKLAMA

Wchodzimy w niezrównany stan, w którym jedzenie staje się nie tylko pokarmem, ale też pojęciem dostarczającym nam doświadczenie w testowaniu nieznanych i nierozpoznawalnych substancji. Są to kompozycje smaków, które rozszerzają nasze zmysły i dają nowe poczucie niekonwencjonalnych doznań kulinarnych.

Nauka gustu, chemia żywności i anatomia jedzenia to dziś sztuka kulinarna, rzemiosło i design. Szefowie kuchni są kreatywnymi dyrektorami, którzy prześcigają się w eksperymentach na temat tego, co jeszcze może być nowym materiałem spożywczym – mówi Marek Cecuła, dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.

W Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” 227 lat kultywowanej od pokoleń tradycji przeplata się ze współczesnymi trendami wzorniczymi. To tutaj klasyczne projekty tak wybitnych twórców okresu międzywojennego, jak Józef Wysocki, Wincenty Potacki czy Bogdan Wendorf spotykają się z nowoczesną ceramiką Ćmielów Design Studio. Pracownia pod kierownictwem Marka Cecuły prezentuje zupełnie nowe oblicze porcelany łączącej w sobie tradycyjny kunszt produkcji z nowoczesnym podejściem do estetyki.

Niezaspokojona wyobraźnia kreatywnych szefów kuchni generuje zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo. Serwowane dania to kompozycje nie tylko smakowych, ale również wysoce estetycznych formacji trójwymiarowych rzeźb z malarskimi efektami barw, faktur i kształtów. Forma jedzenia zmieniła się drastycznie - znikły znane i rozpoznawalne elementy, ustępując miejsca nowym dwuznacznym substancjom o różnym wyglądzie, fakturach i kolorystyce oraz zupełnie nowych smakach. Konwencjonalne naczynia, talerze i miski okazują się niewystarczające dla tego innowacyjnego, jedzonego produktu – mówi dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.

W odróżnieniu od konwencjonalnego projektowania naczyń, dzisiejsze wymagania są bardzo specyficzne. Projektowanie dla sztuki kulinarnej wymaga myślenia o rozwoju produktu, który mieści w sobie potencjał twórczy drugiej osoby, czyli szefa kuchni. Nadając talerzowi neutralną formę i nietypowe barwy umożliwiamy szefowi kuchni aranżację materiału kulinarnego - stworzenie oryginalnej kompozycji form, kolorów, aromatu i smaku.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA