REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 kwi 2017 20:21
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Huta Julia
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół
Kryształowe bomboniery na wielkanocny stół

Kryształowe bombonierki zajmowały kiedyś w eleganckich salonach i jadalniach eksponowane miejsce.

REKLAMA

Przechowywano w nich słodycze, kandyzowane owoce i drobne ciasteczka, a efektowne naczynia traktowano nie tylko użytkowo, ale i jako ozdobę stołu – zarówno podczas przyjęć, jak i spotkań przy kawie czy herbacie. Dlatego szlifierze kryształów prześcigali się w tworzeniu wymyślnych kształtów i dekoracji, aby ich dzieła przyciągały uwagę klientów o nietuzinkowych gustach. Fantazyjne bomboniery przyjmowały kształty owoców, zwierząt, kwiatów, serc, bogato zdobionych kielichów, a w ich formach odbijały się gusta i mody kolejnych epok.

Kiedy carska dynastia Romanowów zapoczątkowała pod koniec XIX wieku tradycję zamawiania jako prezentów wielkanocnych kunsztownie zdobionych jaj-rzeźb w paryskiej pracowni jubilerskiej Fabergѐ w jej ślady poszli inni możni tego świata. A kiedy jaja Faberge pokazano w 1900 roku na wystawie światowej w Paryżu wszystkich ogarnęła „wielkanocna gorączka”. Nowa moda szybko została też podchwycona przez producentów naczyń kryształowych, którzy na wzór dzieł Fabergѐ stworzyli wymyślne bomboniery w kształcie jaj. I choć od tamtej pory minęło ponad sto lat, tego rodzaju naczynia nadal można znaleźć w ofertach hut, bo stały się klasyczną, ponadczasową formą.

Wśród propozycji Huty Julia również znajdziemy przeróżne modele wielkanocnych bombonier-jaj: z kryształu białego i kolorowego, z dekoracyjną podstawą i bez niej. Niektóre ozdobione są prostymi nowoczesnymi szlifami takimi jak Aeris czy „czekolada”, inne mają bogate wzory o wielu elementach. Takie naczynia mogą być świetnym pomysłem na nietuzinkową dekorację świątecznego stołu podczas Wielkanocy: możemy w nich wyeksponować nie tylko słodycze, ale także dekoracyjne pisanki czy wiosenne kwiaty. Taka bomboniera może być też świetnym prezentem dla wiosennych jubilatów czy solenizantów lub dla młodych par pobierających się w tym okresie. A gdy miną święta możemy śmiało wyeksponować ją w kredensie, na komodzie lub stoliku kawowym.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA