Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Królowa jesiennych smaków na talerzach

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 lis 2017 14:27
Królowa jesiennych smaków na talerzach
Villeroy&Boch
Królowa jesiennych smaków na talerzach
Królowa jesiennych smaków na talerzach
Królowa jesiennych smaków na talerzach

Niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawierająca potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Do tego wspomagająca odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Taka właśnie jest dynia, królowa jesiennych smaków. Sprowadzona do Europy w XVI w. przez hiszpańskich żeglarzy, od wieków inspiruje kucharzy, którzy przygotowują z niej zupy, placki, kotlety, a nawet konfitury.

REKLAMA

Dzięki modzie na kuchnię sezonową, zapomniana nieco dynia w ostatnich latach wróciła do łask gotujących profesjonalistów i amatorów. Bez wątpienia przyczynił się do tego coraz częściej świętowany w Polsce Halloween, w którym dynia odgrywa bardzo istotną rolę. Jej obecność podczas
wigilii wszystkich świętych (z ang. All Hallows’ Eve, którego skrótem jest właśnie Halloween) wiąże się nie tylko z irlandzką legendą o Jacku oszuście 1 , ale również jest uzasadniona przyrodniczo. To właśnie jesienią dynie dojrzewają i można je wykorzystać na wiele sposobów.

1 Według irlandzkiej legendy, Jack wiódł mało cnotliwie życie, wzbogacając się kosztem innych ludzi. Podobno udało mu się też oszukać samego diabła, który przysiągł, że nie zabierze jego grzesznej duszy. Z tego względu, Jack po śmierci nie został wpuszczony ani do nieba, ani do piekła. Zawieszony między światami, Jack błąkał się po ziemi w poszukiwaniu miejsca spoczynku, oświetlając sobie drogę żarzącym się kawałkiem węgla umieszczonym w rzepie. Gdy legenda wraz z irlandzkimi emigrantami przybyła do USA, rzepę zastąpiło rdzenne warzywo Ameryki, czyli dynia. Dyniowe pyszności na porcelanie od Villeroy & Boch Old Luxembourg to jedna z najdłużej produkowanych serii porcelany Villeroy & Boch.
Od czasu swojej premiery w 1768 niezmiennie cieszy się popularnością. Kremowobiałe naczynia o klasycznych kształtach i delikatnych kwiatowych zdobieniach tworzą kolekcję w rustykalnym stylu o ponadczasowym elegancji. Stworzona przez założyciela firmy Josepha Bocha urzeka swoim pięknem kolejne pokolenia miłośników piękna na stole. W skład zastawy Old Luxembourg wchodzą talerze płaskie, głębokie, miski, salaterki, filiżanki, kubki i wiele innych naczyń. Doskonale sprawdzą się one podczas jesiennej rodzinnej kolacji z dynią w roli głównej.

Rozgrzewająca zupa dyniowa na zimne wieczory A co można podać podczas tego posiłku? Na pewno wyśmienitą rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym według przepisu z serwisu kwestiasmaku.com.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
PRZYGOTOWANIE

1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
2. W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię
oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok.
5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do
średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
4. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka
łyżek do dekoracji).

Jedno jest pewne: niezależnie od tego, jakie dyniowe pyszności znajdą się w menu, wszystkie będą świetnie smakowały na zastawie Old Luxembourg. Ponadczasowa elegancja kolekcji podkreśli smak każdej potrawy i sprawi, że rodzinny posiłek stanie się prawdziwą ucztą smakową i wizualną.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA