×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Jak nakryć stół na święta. Praktyczne porady, piękne zdjęcia

Jak nakryć stół na święta. Praktyczne porady, piękne zdjęcia

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 19 gru 2014 10:10
Zaktualizowano: 22 gru 2014 09:38

Każda okazja do wspólnego celebrowania może być wyrazem indywidualnego stylu i poczucia estetyki. Jak zatem zaaranżować stół na święta? Przeczytajcie nasz krótki poradnik.

PODSTAWOWE ZASADY NAKRYWANIA STOŁU


1.Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu aranżacji stołu dla gości jest określenie rodzaju organizowanego spotkania – przyjęcia. Jego charakter decyduje o stylu i charakterze dekoracji.

2.Najlepiej rozpocząć od bazy, czyli obrusu. Powinien on zwisać z krawędzi stołu około 20/30 cm.

3.Kolor obrusu dobierany jest do zastawy. Jeśli zastawa jest wzorzysta, obrus powinien być gładki i kolorystycznie komponować się z serwisem, zaś gdy mamy serwis jednokolorowy, możemy użyć wzorzystego obrusu.

4.Miłym i drobnym, lecz istotnym szczegółem na stole są serwetki rozłożone przy każdym nakryciu – poprawnie po jego lewej stronie. Eleganckie serwetki są wykonane z tkaniny o wymiarach 40x40 cm.

5.Kolejnym niezbędnym elementem, który powinien zagościć na stole, jest dekoracja. Mogą nią być bukiety lub małe stroiki z żywych kwiatów czy też drobne detale, takie jak: muszle, kamyki, kawałki gałęzi, owoce itp.

6.Należy pamiętać również o stworzeniu właściwego klimatu. Użycie w aranżacji stołowej świec czy lampionów zbuduje atmosferę ciepła.

7.Kolejnym etapem realizacji zaplanowanej kompozycji jest wystawienie naczyń stołowych czyli serwisu. Rozpoczynamy od talerza bazowego przechodząc do kolejnych elementów zastawy wg wcześniej ustalonego menu.

8.Sztućce należy ułożyć po obu stronach nakrycia od strony wewnętrznej do zewnętrznej (będą one używane przez gości w odwrotnej kolejności). Noże powinny leżeć po prawej stronie talerza, widelce po lewej – zawsze równolegle do siebie.

9.Naczynia szklane, takie jak kieliszki i szklanki, ustawiamy w prawym górnym rogu nakrycia, a kieliszek na wodę można ustawić powyżej nakrycia po lewej jego stronie.

10.Jeżeli zaś chcemy serwować alkohole w sposób elegancki, użyjmy do tego celu karafki bądź dzbana.

11.Podsumowując: powierzchnia stołu powinna być przestrzenią do miłej i swobodnej komunikacji. Dlatego najważniejsze jest zachowanie proporcji między funkcjonalnością a estetyką – tak, by okazja do wspólnego spędzania czasu nie zeszła na ostatni plan.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Zobacz także