Jadalnia z kominkiem. Zobacz najciekawsze projekty architektów wnętrz
Kominek ma niezaprzeczalne i ponadczasowe walory estetyczne. Kreuje przytulną atmosferę i jest źródłem dodatkowego ciepła. Jego obudowę możemy dopasować do każdego wnętrza. Warto go usytuować tak, by ogień było widać nie tylko od strony salonu, ale również kuchni i jadalni.
Umieszczając kominek między kuchnią a salonem należy zwrócić uwagę na bezpieczną komunikację między tymi strefami. Wejście do kuchni trzeba pozostawić wystarczająco szerokie, tak by nie było konieczności zbytniego zbliżania się do ognia.
Najrzadziej stosowanym rozwiązaniem jest umieszczenie kominka bezpośrednio w kuchni. Sprawdzi się w domach, w których spędza się więcej czasu w tym pomieszczeniu niż w salonie. Ciekawym pomysłem będzie wybranie modelu z dodatkowymi funkcjami, np. płytą do podgrzewania dań, wody w czajniku czy wolnego gotowania (np. bigosu).
Kominek może również częściowo przesłaniać kuchnię, będąc pewnego rodzaju parawanem oddzielającym te dwie strefy. W takim przypadku warto pomyśleć o wkładzie dwustronnym, aby na płomień można było zerkać zarówno z wygodnej sofy, jak i z kuchni. Jadalnia zaaranżowana przy tak zlokalizowanym kominku sprawdzi się świetnie. Ustawienie stołu przy kominku zapewni dodatkowe atrakcje podczas spożywania posiłków.
Jeśli wolimy mieć jednak kominek w obrębie salonu, warto wybrać model narożny. Dzięki temu ogień będzie widoczny z dwóch stron – i salonu, i kuchni. Należy pamiętać, że lokalizując kominek wolno stojący w centrum strefy dziennej będziemy mieli w tle inną część pomieszczenia, której aranżację również trzeba przemyśleć i dobrze zaprojektować, by stanowiła tło dla iskrzących się płomieni.
Tekst: arch. Małgorzata Brewczyńska