×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Herbaciana jesień:  modne akcesoria

Herbaciana jesień: modne akcesoria

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 30 paź 2016 18:41
Zaktualizowano: 30 paź 2016 18:45

Jesienią częściej mamy ochotę na ciepłe napoje, które rozgrzewają podczas chłodnych, deszczowych dni i dodają potrzebnej do codziennego funkcjonowania energii. Kiedy aura za oknem nie sprzyja długim spacerom i odpoczynkowi na świeżym powietrzu, aromatyczna herbata na pewno poprawi nam nastrój.

Czarna, owocowa, zielona z dodatkiem soku malinowego, najlepiej przyrządzonego samodzielnie, znakomicie zrelaksuje i będzie świetną towarzyszką spotkań w gronie najbliższych.

Na herbatę
Dobra herbata wymaga odpowiedniej oprawy. Kolorowe lub jednobarwne filiżanki, szklanki, kubeczki o różnych formach i wielkościach, nie tylko spełniają funkcje użytkowe, ale również są wspaniałą dekoracją kuchennych wnętrz.
Jakie wybrać? Najlepiej, jeśli zdamy się na własny gust i potrzeby. Kiedy za oknem jest deszczowo i zimno warto sięgnąć po większy kubek, w którym pomieści się wystarczająca ilość ciepłego napoju. Jeśli chcemy wyeksponować głęboką, czerwoną barwę herbaty owocowej możemy podać ją w kubku wykonanym z transparentnego szkła. Aby poprawić sobie nastrój, naszą herbatę serwujmy w kolorowych naczyniach. Mogą to być na przykład piękne kubki w pastelowych barwach, znakomicie oddziałujących na zmysły. Pastele uspokajają, wyciszają i pasują do różnych aranżacji kuchennych. Żółte, niebieskie, zielone czy różowe posiadają nowoczesny kształt oraz dużą pojemność – 400 ml i idealnie nadają się na smakowitą herbatę podczas długich wieczorów lub solidną porcję porannej kawy.

Modne czajniki
Chociaż w wielu domach spotkamy dziś coraz częściej wygodne w użyciu czajniki elektryczne, to jednak prawdziwy koneserzy herbacianych aromatów do przygotowania napoju wykorzystują rozwiązania bardziej tradycyjne. Czajniki z gwizdkiem, dekoracyjnymi uchwytami o klasycznej bądź nowoczesnej formie powracają do łask, nie spełniając już tylko funkcji użytkowej. Te praktyczne naczynia znakomicie komponujące się z innymi kuchennymi akcesoriami ozdabiają wnętrze, podkreślając jego wyjątkowy charakter. Uniwersalne, modne kolory: biel, krem, taupe, beż, metal czy szary oraz ich interesujące połączenia pasują do różnych wystrojów kuchni. Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, są wyposażone w stalowy gwizdek przy wlocie czajnika, który nie pozwala zapomnieć o gotującej się wodzie. Dodatkowo mogą one posiadać wbudowany w rączce specjalny mechanizm ułatwiający otwarcie gwizdka, chroniący nas przed poparzeniem. A praktyczna pokrywa, którą z łatwością ściągniemy z czajnika, umożliwia zachowanie czystości wnętrza i komfortowe, częste odkamienianie.

Herbatki na przeziębienie
Zapewne wszyscy znamy napary z lipy, stosowane najczęściej podczas przeziębień, grypy lub gdy męczą nas rozmaite infekcje dróg oddechowych. Lipa działa napotnie, a zawarte w niej związki śluzowe osłaniająco i powlekająco na organizm. W okresie przeziębień świetnie sprawdza się również herbatka z dzikiej róży, a także z owoców i kwiatów czarnego bzu na przykład z dodatkiem wzmacniającego miodu lub soku z malin. Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnej witaminy C, która wspomaga nasz system odpornościowy w walce z rozmaitymi dolegliwościami. Natomiast owoce i kwiaty z czarnego bzu działają napotnie, moczopędnie i przeciwbólowo. Kiedy dokucza nam przeziębienie warto zaparzyć także znajdujący się w niemal każdym domu rumianek. To znane i często wykorzystywane przez nas zioło o działaniu przeciwzapalnym, używane jest nie tylko, jako herbatka na przeziębienie, ale również do inhalacji przy katarze.
Nie zapominajmy też o przyprawach takich jak imbir, cynamon czy kardamon, które dodane do gorących napojów rozgrzeją nas podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.
Owocowe i ziołowe herbatki, wzbogacone o przyprawy korzenne oraz miód nie tylko pomagają nam w walce z uciążliwymi dolegliwościami, ale również smakują, i dzięki różnorodnej kolorystyce, wyglądają doskonale. A jeśli do ich podawania będziemy używać estetycznych i wygodnych w użyciu naczyń, całość stworzy zdrową i wspaniale prezentującą się kompozycję, w sam raz na jesienno-zimową porę.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także