×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Ekspresy do kawy - wybierz model prosty w obsłudze

Ekspresy do kawy - wybierz model prosty w obsłudze

Autor: Judyta Kokoszkiewicz
Dodano: 16 maj 2016 14:00

Powinien parzyć doskonałą kawę, być prosty w obsłudze i najlepiej, by czyścił się sam – to cechy idealnego ekspresu ciśnieniowego do kawy. Modele do ustawienia na blacie są także dekoracją kuchni.

Kawa jak w dobrej kawiarni – od takiej miło zacząć dzień. Każdy lubi inną: czarną, z mleczną pianką, mocną, słabą... Dobry ekspres automatyczny powinien być tak dobrany, by spełniał te oczekiwania. Wszystkie modele przygotowują kawę pod ciśnieniem, by wydobyć ze zmielonych ziaren jak najwięcej składników i aromatu.

Różne są jednak ich funkcje, wyposażenie, komfort obsługi, co oczywiście przekłada się na cenę. Ekspresy najprostsze parzą tylko espresso oraz kawę czarną. Aby zrobić cappuccino lub latte, czyli kawę z mleczną pianką, trzeba mleko spienić oddzielnie. Albo przy pomocy dyszy do spieniania mleka, jeśli ekspres jest w nią wyposażony, albo w specjalnym spieniaczu do mleka, jeżeli ekspres dyszy nie ma. Do takich ekspresów używa się kawy sypanej, a czasami także w saszetkach. Bardziej zaawansowane modele mają młynki, dzięki czemu ziarna są mielone tuż przed parzeniem, co sprawia, że aromat naparu jest bardziej intensywny. Poza tym parzą kawę z mleczną pianką od razu, bez użycia oddzielnej dyszy czy spieniacza.

Wystarczy wlać mleko do specjalnego pojemnika, podstawić filiżankę, uruchomić przycisk (często tylko jeden) – i gotowe. Jeżeli lubi się kawę z pianką, wybierając ekspres warto zwrócić uwagę, jakie jej rodzaje można przygotować. Wiele ekspresów parzy bowiem tylko cappuccino, a tylko niektóre (droższe) również latte (podwójne espresso z gorącym mlekiem i mleczną pianką) czy macchiato (gorące mleko z espresso). Gdy w domu są dzieci, przydaje się ekspres przygotowujący mleko (maluchy piją je chętniej niż gotowane tradycyjnie) oraz gorącą czekoladę. Bardzo często każdy z domowników lubi inną kawę. Wtedy sprawdzają się ekspresy zapamiętujące ich ulubione ustawienia albo kombinowane, czyli parzące kawę ciśnieniowo lub przelewowo.

Każdy ekspres trzeba systematycznie czyścić i odkamieniać. Dużym ułatwieniem są programy do płukania przewodów i systemu spieniania mleka oraz odkamieniania. Jednym z sekretów baristów jest odpowiednia temperatura filiżanek – powinny być ciepłe. Dlatego wiele ekspresów ciśnieniowych ma na górze półeczkę, na której porcelana do kawy jest podgrzewana.

Tekst: Małgorzata Nietupska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także