Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Czas nalewek i likierów

  • Autor: U.T.
  • 27 paź 2018 14:08
Czas nalewek i likierów
Huta Julia
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów
Czas nalewek i likierów

Długie jesienne i zimowe wieczory to czas nalewek i likierów. Te aromatyczne alkohole często wytwarzane są domowymi sposobami, a wiele osób traktuje ich robienie jako swoje hobby i z dumą częstuje gości efektami swojej pracy. Trzeba przyznać, że wiele z tych trunków nie ma sobie równych i w pełni zasługuje na oprawę ze szlachetnego kryształu.

REKLAMA

Aromatyczna ratafia, rubinowa wiśniówka, orzechówka wspomagająca trawienie i rozgrzewająca malinówka. Słodki ajerkoniak, lubiana szczególnie przez panów porterówka, likier kawowy, kukułkowy lub ze skondensowanego mleka – przepisów na domowe alkohole jest całe mnóstwo, a każdy kto je przyrządza ma własne sekrety, których czasem pilnie strzeże. Proporcje składników, czas leżakowania – wszystko to ma wpływ na finalny efekt.

Nalewki i likiery to świetny sposób, by zagospodarować owoce i zioła z własnego ogrodu czy działki lub pobliskiego lasu. Gdy dzień stanie się krótki, a my więcej czasu będziemy spędzać w domu ich smak przypomina nam lato i jesień – czas obfitości i bogactwa darów natury. Przygotowywanie domowych trunków to jedna z polskich kulinarnych tradycji – o tym, jak jest popularna, można się przekonać odwiedzając liczne festiwale i konkursy nalewek, gdzie ze swoimi wyrobami stają w szranki zarówno panowie, jak i panie.

Kieliszek nalewki lub likieru w zależności od smaku może nam służyć jako zakończenie obiadu, tzw. digestive - jego rolę najlepiej pełnią nalewki ziołowe i orzechowe. Owocowa nalewka może towarzyszyć deserowi lub herbacie, a mleczny, kawowy czy czekoladowy likier – filiżance kawy. Gdy zimą wracamy zziębnięci do domu malinowa, miodowa lub cytrynowa nalewka pomoże nam się rozgrzać.
Nalewki lub likiery pije się w małych kieliszkach na nóżce, o kształcie tulipana, a serwuje na stół w niewielkich kryształowych karafkach, najczęściej zaokrąglonych lub wysmukłych. W ofercie Huty szkła Kryształowego Julia można je znaleźć niemal we wszystkich kolekcjach – m. in. Caro, Linea, Vertigo, Aeris, oraz wśród naczyń zdobionych szlifami Młynek i Ananas. To chyba najlepszy dowód na to, jak bardzo popularne są te trunki.

Nalewki wytrawne i półwytrawne podaje się schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni , a słodkie w temperaturze pokojowej. Podobnie jest ze słodszymi i gęstszymi oraz bardziej wysokoprocentowymi likierami – im smak bardziej zdecydowany, korzenny czy ziołowy tym bardziej schłodzony ma być alkohol. Adwokat, likiery anyżkowe, cytrusowe czy kminkowe najlepiej smakują w temperaturze 8-10 stopni, ziołowe czy korzenne - 10-12, a owocowe, czekoladowe, migdałowe czy orzechowe -12-24 stopni.

Tu warto zwrócić uwagę, że jeśli po posiłku czy towarzyskim spotkaniu zostanie nam w karafce resztka alkoholu należy przelać ją do szczelnego naczynia i przechowywać w ciemnym miejscu – w karafce, której korek nigdy nie jest idealnie szczelny, alkohol się ulatnia, a trunek wystawiony na działanie promieni słonecznych traci swój piękny kolor.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA