Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 sty 2017 19:42
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bolero
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę

Amatorzy i mistrzowie kuchni, wirtuozi cukiernictwa oraz odkrywcy królestwa owoców i warzyw – wszystkie te niezwykle inspirujące osoby co dzień podpowiadają Polakom, co zjeść na śniadanie, gdzie przegryźć lunch i jak ugotować pyszny obiad dla całej rodziny.

REKLAMA

Kulinarni eksperci już kilka lat temu skradli naszą uwagę i skupiają ją na odkrywczych przepisach, unikalnych połączeniach smakowych oraz przepięknych fotografiach. Słowem, kuszą! To bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. Przyjrzyjmy się najciekawszym zjawiskom związanym z trendem kulinarnym.
#Foodart
Kuszące, wywołujące dreszczyk emocji – gotowanie stało się sztuką, a wykonane dania i przekąski arcydziełami oraz obiektami pożądania. To, co niegdyś sprawiało, że „ślinka aż cieknie”, dziś intryguje i działa również na inne zmysły. Nie można przejść obojętnie obok stylizacji kulinarnych prezentujących nowatorskie dania z największą dbałością o szczegóły. Kucharze, arcyrzemieślnicy i celebrity chefowie w jednej osobie na nowo definiują tradycyjne przepisy i wyznaczają trendy. Kluczowe stało się nie tylko to, co jemy, lecz też w jaki sposób i na czym podany jest posiłek. Aby danie stanowiło kompletne „dzieło”, było apetyczne, pobudzało zmysły i podbiło serca followersów, powinno być niebanalnie podane. Bogate, orientalne dekoracje kolekcji Astra India z ćmielowskiej manufaktury mogą podkreślać smak kolorowych potraw rodem ze wschodu. Czasem jednak wystarczy biel klasycznego fasonu Bolero z Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież zdobionego delikatnym złoceniem, aby wydobyć koloryt i fakturę sezonowych owoców czy strukturę świątecznego tortu.
Food experience
Estetyka sama w sobie nie jest najważniejsza. Liczy się doświadczenie. W tym kierunku podąża kultura stołu. Dlaczego? Oczekujemy czegoś więcej niż tylko apetycznych bodźców. W efekcie obserwujemy zwrot ku naturalności i przytulności, indywidualnego podejścia. Widać to w nowopowstających przestrzeniach wspólnych – restauracjach, piekarniach, cukierniach, ale także na blogach. Same spotkania przy stole ponownie urastają do rangi sacrum, sprzyjają kulturze rozmowy i rozwojowi relacji z drugim człowiekiem. Podobnie jest z rzeczami, którymi się otaczamy – nie ma mowy o przypadkowości, wszystko powinno być harmonijne, dawać satysfakcję, mieć styl i osobowość. Doznania te zapewnia porcelana o ponadczasowym pięknie. Misterne zdobienia serwisu Rococo Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież lub soczysta kolorystyka fasonu Blossom od Ćmielów Design Studio są wyjątkowe – każdorazowo wywołują ciepłe uczucia. Atmosfera miejsc oraz design codziennych przedmiotów zyskują ogromną wagę. Ten potencjał doceniają nie tylko foodies, czyli osoby, które interesują się prawdziwie dobrym jedzeniem i skrzętnie dokumentują każdy posiłek, lecz też ludzie, którzy na co dzień gotują w domowym zaciszu.
Slow food
Pochwała piękna, celebrowanie posiłków i skupienie uwagi na potencjale codziennych chwil to główne przesłania slow food. Każdy z nas przykłada coraz większą uwagę do jakości i pochodzenia produktów, których używa. Staramy się kupować świadomie, a w rezultacie jeść zdrowo i „czysto”. Jednakowo wzrasta nasze uznanie dla lokalnych producentów żywności, tradycyjnych sposobów produkcji. Wiele osób wraca do korzeni i podejmuje wyzwanie uprawiania własnych zielników, działek. W gotowaniu i delektowaniu się posiłkami dostrzegliśmy szansę na relaks, metodę na zwolnienie tempa. Warto, więc zatroszczyć się o to, co jest piękne, daje prawdziwą przyjemność i rozwija.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA