REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 sty 2017 19:42
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bolero
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę
Bóg stworzył jedzenie, diabeł kucharzy, a anioły porcelanę

Amatorzy i mistrzowie kuchni, wirtuozi cukiernictwa oraz odkrywcy królestwa owoców i warzyw – wszystkie te niezwykle inspirujące osoby co dzień podpowiadają Polakom, co zjeść na śniadanie, gdzie przegryźć lunch i jak ugotować pyszny obiad dla całej rodziny.

REKLAMA

Kulinarni eksperci już kilka lat temu skradli naszą uwagę i skupiają ją na odkrywczych przepisach, unikalnych połączeniach smakowych oraz przepięknych fotografiach. Słowem, kuszą! To bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. Przyjrzyjmy się najciekawszym zjawiskom związanym z trendem kulinarnym.
#Foodart
Kuszące, wywołujące dreszczyk emocji – gotowanie stało się sztuką, a wykonane dania i przekąski arcydziełami oraz obiektami pożądania. To, co niegdyś sprawiało, że „ślinka aż cieknie”, dziś intryguje i działa również na inne zmysły. Nie można przejść obojętnie obok stylizacji kulinarnych prezentujących nowatorskie dania z największą dbałością o szczegóły. Kucharze, arcyrzemieślnicy i celebrity chefowie w jednej osobie na nowo definiują tradycyjne przepisy i wyznaczają trendy. Kluczowe stało się nie tylko to, co jemy, lecz też w jaki sposób i na czym podany jest posiłek. Aby danie stanowiło kompletne „dzieło”, było apetyczne, pobudzało zmysły i podbiło serca followersów, powinno być niebanalnie podane. Bogate, orientalne dekoracje kolekcji Astra India z ćmielowskiej manufaktury mogą podkreślać smak kolorowych potraw rodem ze wschodu. Czasem jednak wystarczy biel klasycznego fasonu Bolero z Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież zdobionego delikatnym złoceniem, aby wydobyć koloryt i fakturę sezonowych owoców czy strukturę świątecznego tortu.
Food experience
Estetyka sama w sobie nie jest najważniejsza. Liczy się doświadczenie. W tym kierunku podąża kultura stołu. Dlaczego? Oczekujemy czegoś więcej niż tylko apetycznych bodźców. W efekcie obserwujemy zwrot ku naturalności i przytulności, indywidualnego podejścia. Widać to w nowopowstających przestrzeniach wspólnych – restauracjach, piekarniach, cukierniach, ale także na blogach. Same spotkania przy stole ponownie urastają do rangi sacrum, sprzyjają kulturze rozmowy i rozwojowi relacji z drugim człowiekiem. Podobnie jest z rzeczami, którymi się otaczamy – nie ma mowy o przypadkowości, wszystko powinno być harmonijne, dawać satysfakcję, mieć styl i osobowość. Doznania te zapewnia porcelana o ponadczasowym pięknie. Misterne zdobienia serwisu Rococo Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież lub soczysta kolorystyka fasonu Blossom od Ćmielów Design Studio są wyjątkowe – każdorazowo wywołują ciepłe uczucia. Atmosfera miejsc oraz design codziennych przedmiotów zyskują ogromną wagę. Ten potencjał doceniają nie tylko foodies, czyli osoby, które interesują się prawdziwie dobrym jedzeniem i skrzętnie dokumentują każdy posiłek, lecz też ludzie, którzy na co dzień gotują w domowym zaciszu.
Slow food
Pochwała piękna, celebrowanie posiłków i skupienie uwagi na potencjale codziennych chwil to główne przesłania slow food. Każdy z nas przykłada coraz większą uwagę do jakości i pochodzenia produktów, których używa. Staramy się kupować świadomie, a w rezultacie jeść zdrowo i „czysto”. Jednakowo wzrasta nasze uznanie dla lokalnych producentów żywności, tradycyjnych sposobów produkcji. Wiele osób wraca do korzeni i podejmuje wyzwanie uprawiania własnych zielników, działek. W gotowaniu i delektowaniu się posiłkami dostrzegliśmy szansę na relaks, metodę na zwolnienie tempa. Warto, więc zatroszczyć się o to, co jest piękne, daje prawdziwą przyjemność i rozwija.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA