×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zasada trójkąta roboczego

Zasada trójkąta roboczego

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 01 cze 2016 11:37
Zaktualizowano: 01 cze 2016 11:38

Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Chcemy, aby wszystkie prace w niej przebiegały szybko i sprawnie. Projektanci z sieci salonów Max Kuchnie zwracają uwagę na praktyczną zasadę trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie, jak również sprzyja oszczędności energii.

Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty w kuchni – lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania oraz sprawi, że wszystkie niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki.

Specjaliści z Max Kuchnie polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka – optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm.

Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinniśmy pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii. Dobrze zaprojektowana kuchnia ogranicza wysiłek podczas gotowania i pozwala zaoszczędzić czas. Dlatego w czasie planowania remontu, oprócz wybrania stylistyki i kolorów zabudowy, warto skorzystać z wiedzy i doświadczenia profesjonalistów.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także