REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wyspa w małej kuchni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 lip 2016 19:20
Wyspa w małej kuchni
ZAJC KUCHNIE model Z3.
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni
Wyspa w małej kuchni

Wyspa kuchenna nie jest wyłącznie zarezerwowana dla dużych pomieszczeń. Co ciekawe, to właśnie na ograniczonej przestrzeni najpełniej widać jej wszystkie atuty.

REKLAMA

W małych mieszkaniach kuchnia ulokowana jest we wnęce lub w salonie. W otwartej przestrzeni niewielka wyspa wyznacza granice stref. Od strony kuchni mieści zmywarkę, a czasami piekarnik. Tu także znajdują się szafki i szuflady na naczynia i akcesoria kuchenne. Natomiast mebel od strony salonu może wyglądać już zupełnie inaczej. Niekiedy ta cześć wyspy jest miejscem na witrynę, regał lub telewizor. W ten sposób pojawiają się w niej dodatkowe funkcje, a wykończenia stają się typowe dla mebli z salonu.

Innym rozwiązaniem jest pozostawienie jednolitej płaszczyzny frontu wyspy. Stosuje się na niej wykończenia w lakierze lub fornirze. Efektownie wyglądać będzie także kamień naturalny lub kompozyt o eleganckim rysunku i fakturze. Praktyczne i popularne jest wygospodarowywanie na wyspie miejsca na barek służący jako miejsce do spożywania posiłków. Sprawdzi się do szybkich śniadań, wspólnych posiłków i spotkań z przyjaciółmi.

Wyspa to przede wszystkim ważne rozwiązanie funkcjonalne w kuchni. Sprawdza się znakomicie ponieważ łączy w sobie wiele różnych funkcji ułatwiających przygotowanie posiłków. Warto chociażby wspomnieć o ulokowaniu w niej strefy gotowanie lub zmywania. Nie bez znaczenia jest łatwy do niej dostęp z każdej strony, przez co koncentruje wokół siebie życie domowników.

Planując kuchnię w niewielkim mieszkaniu warto pamiętać o tym, że minimalny wymiar mebla powinien wynosić 120-160 długości i 70 cm szerokości. A jeżeli wyspa jest wyposażona w barek, to jej szerokość powinna wynieść minimum 90 cm. Odległość wyspy od wysokiej zabudowy to co najmniej 90 cm, a optymalnie 120 cm. W małej kuchni rządzi zasada: mniej znaczy więcej. A to oznacza, że nie należy przesadzać z ilością materiałów wykończeniowych i kolorystyką. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się proste modernistyczne bryły oraz stonowane barwy pasujące do całości aranżacji wnętrza - mówi Justyna Zajc z firmy ZAJC KUCHNIE.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA