×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Szafki kuchenne - najlepsze pomysły na przechowywanie

Szafki kuchenne - najlepsze pomysły na przechowywanie

Autor: Judyta Kokoszkiewicz
Dodano: 17 maj 2016 11:00

W każdej kuchni, nawet najmniejszej, jest przynajmniej kilka garnków, patelni, rondli. Ich przechowywanie zawsze sprawia kłopot. Zajmują bowiem dużo miejsca. Dzięki specjalnym szufladom i półkom będą zawsze pod ręką.

Garnki, patelnie czy rondle zwykle układa się jeden na drugim lub obok siebie tak, aby zajęły jak najmniej miejsca. Efekt: naczynia tworzą stos, w którym trudno znaleźć to, które jest akurat potrzebne. Poza tym, jeśli poszukiwany garnek jest zastawiony, trzeba wyciągnąć najpierw inne naczynia. To uciążliwe, zwłaszcza że garnki i patelnie są często duże i ciężkie. Aby nie wyciągać garnków spod innych naczyń i nie szukać ich za każdym razem (nierzadko na kolanach, jeśli są w szafce narożnej), trzeba zaplanować na nie stałe miejsce, najlepiej w kilku szufl adach i szafkach.

Nowoczesnych rozwiązań jest kilka:

Szuflady – do przechowywania garnków najlepsze są te z wysokimi frontami w dolnych szafkach. Można w nich trzymać nawet naczynia z nałożonymi pokrywkami. Gdy mają one różne kształty i rozmiary oraz są wyposażone w długie rączki, przydają się przegródki. Ułożone w nich naczynia nie przesuwają się podczas otwierania i zamykania szufl ad. Wysokie przegródki umożliwiają też ułożenie niektórych naczyń w pozycji pionowej lub skośnej, np. rondli czy brytfann, co pozwala maksymalnie wykorzystać miejsce.

Szafki – ułatwieniem są wysuwane półki. Wystarczy jeden ruch ręki i wszystkie ustawione na półkach garnki czy patelnie lekko „wyjeżdżają” na zewnątrz szafki. Szczególnie dużo tego typu rozwiązań jest do szafek narożnych. Dzięki nim łatwiej korzystać z naczyń, ale też więcej w szafkach się mieści.

Wysoka zabudowa – można w niej zaplanować na garnki półki (także wysuwane), szufl ady, carga. Nowy trend to projektowanie specjalnej, oddzielnej szafki, która po otwarciu staje się miejscem pracy, np. do przygotowywania ciast. Oprócz naczyń znajduje się tam blat, a także – w zależności od potrzeb – robot kuchenny, mikser, miski, sztućce kuchenne.

Otwarte półki – zamiast chować garnki, można je wyeksponować. Modne rozwiązanie to półka pod
blatem, np. półwyspu lub wyspy, czy pod płytą grzejną. Wystarczy jeden ruch, by sięgnąć po często używany garnek lub rondel.

Tekst: Małgorzata Nietupska

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także