Kuchnia z wyspą. Najlepsze pomysły projektantów
Kuchnia z wyspą to marzenie większości Polaków. Zobaczcie jak ją urządzić.
Wyspa w kuchni to rozwiązania cieszące się coraz większą popularnością. Bo choć pasuje ona tylko do dużych, przestronnych wnętrz oraz otwartych przestrzeni, każdy z nas chciałby taką mieć. I dobrze – bo to bardzo estetyczne, a przy tym praktyczne rozwiązanie, które z biegiem lat z pewnością stanie się standardem.
Funkcji wyspy jest wiele. Poza tym, że stanowi ona ciekawą ozdobę kuchni oraz zapewnia dodatkowe miejsce na przechowywanie kuchennych akcesoriów czy produktów żywnościowych, może ona być również praktycznym barkiem, mini jadalnią, przestronną strefą zmywania czy też zintegrowanym centrum gotowania. To jaką funkcję jej przypiszemy zależy tylko od naszych potrzeb, kulinarnych przyzwyczajeń oraz metrażu naszej kuchni.
Miłośnicy rodzinnego gotowania oraz wspólnego przygotowania posiłków na pewno zdecydują się na ostatnią z wymienionych opcji. Wyspa bowiem to nie tylko dodatkowe miejsce na zamontowanie płyty – indukcyjnej, rzadziej gazowej, ale też dodatkowe blaty robocze, z których można korzystać właściwie z każdej strony. Dzięki temu każdy znajdzie tu wystarczającą dużo miejsca do pracy, a wspólne gotowanie nie zamieni się w zwykłą przepychankę.