Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchenne rozwiązania dla gotujących

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 lip 2016 10:00
Kuchenne rozwiązania dla gotujących
Fot. Häfele.
Kuchenne rozwiązania dla gotujących
Kuchenne rozwiązania dla gotujących
Kuchenne rozwiązania dla gotujących
Kuchenne rozwiązania dla gotujących

Godziny spędzane w kuchni? W tej sytuacji niezbędne okazują się rozwiązania, które zapewniają porządek i pomagają w organizacji pracy.

REKLAMA

Gotowanie wymaga skoordynowania różnych czynności. W ruch idą różnorodne produkty i sprzęty pochowane w wielu szafkach. Miejsca w kuchni nigdy za mało, warto więc w pełni wykorzystać szafki narożne. – Na wykorzystanie takich szafek dawniej nie pozwalały oferowane rozwiązania. Dziś wyjściem są półki wysuwne, które umożliwiają pełny i swobodny dostęp do przechowywanych rzeczy. Znajdą tam swoje miejsce rzadziej wykorzystywane patelnie i garnki, których używamy przygotowując się do świątecznych uroczystości – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Sprzęty nie powinny też lądować w szafce byle jak – należy rozsądnie je poukładać, zaczynając od największych, najrzadziej używanych, do takich, których będziemy potrzebować najczęściej. Mniejsze przyrządy zmieszczą się w większych tworząc uporządkowaną układankę, a nie rozsypującą się piramidę.

Gniazdka pod ręką, kable pod kontrolą
Normą w kuchni staje się cała lista różnorodnych sprzętów, których używamy do gotowania. Wykorzystujemy już nie tylko wspomniane patelnie, garnki i elektryczny czajnik, ale również mikser, blender czy opiekacz. Kolejne urzędzenia oznaczają kolejne kable i wtyczki, co wymaga dużej liczby kontaktów. Z przewodami elektrycznymi poradzimy sobie z pomocą plastikowych klipsów, a dodatkowe kontakty zapewnią nam wysuwane gniazdka, które będą idealnym rozwiązaniem w okresie przedświątecznego gotowania. Te mogą zostać ukryte w blacie, szafce dolnej lub wiszącej. Wysuną się dopiero po naciśnięciu ich górnej klapki. Po skorzystaniu z potrzebnych nam sprzętów będzie można je schować po lekkim naciśnięciu.

Porządek ułatwia pracę
W kulinarnych przepisach przykłada się wagę do czasu i odpowiedniej kolejności dodawania składników. Musi się to przekładać na sposób pracy w kuchni – wszystko powinno być na swoim miejscu, by ograniczyć czas marnowany na zastanawianie się, gdzie aktualnie znajduje się właściwy sprzęt, akcesoria lub składniki. Porządek w kuchni musi być – a zachować go pomaga odpowiednie wyposażenie, jakim są wkłady do szuflad. To niepozorne udogodnienie może dokonać prawdziwej rewolucji. Wkłady możemy stosować w różnych szufladach, samemu decydując, jaką wielkość mają mieć ich poszczególne przegrody. Inne ułożenie zastosujemy w przypadku sztućców, a inne np. jeśli chodzi o pojemniki z przyprawami. Taka organizacja szuflad sprawi, że produkty i akcesoria będą zawsze na swoim miejscu, co pozwoli działać wręcz na pamięć i nie tracić czasu na poszukiwania.

Lepiej zarządzać odpadkami
Przygotowywanie posiłków nieodłącznie wiąże się z „produkcją” nowych śmieci. Zużyte opakowania po produktach, niewykorzystane resztki, obierki, puste butelki. W kuchni porządek należy utrzymywać na bieżąco. Osoby, które dbają o czystość i estetykę, a przy tym nie zapominają o ekologii, powinny przyjrzeć się wysuwnym sortownikom. - Można je zamontować na stalowych prowadnicach, zarówno pod komorą zlewozmywaka, jak i większej szufladzie czy zwykłej szafce. Można zdecydować, ile ich potrzebujemy, wybierając na przykład między 2 a 6 pojemnikami. Są odporne na uszkodzenia, łatwe w utrzymaniu i wyposażone w wypustki, które zapobiegają przesuwaniu się pojemników - wyjaśnia Jakub Malinowski. Nie bez znaczenie dla czystości w kuchni (i nie tylko) jest odkładanie rzeczy na miejsce. Jeśli nabierze się tego nawyku, trudniej będzie o gromadzenie się rzeczy zwyczajnie zbędnych – zaliczanie czegoś do kategorii „może się kiedyś przyda” to pierwszy krok do bałaganu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA