Półwysep w kuchni. 15 pięknych wnętrz
Zawsze gdy nie możemy sobie pozwolić na wyspę w kuchni, to możemy skorzystać z jej alternatywy – czyli półwyspu. Zajmuje ona mniej miejsca, a również będzie dodatkowym miejscem do pracy i przechowywania produktów żywnościowych.
Półwysep to popularne rozwiązanie w aranżacjach małych mieszkań i aneksach kuchennych. Pomaga wydzielić strefy w otwartej przestrzeni salonowo-kuchennej, przełamuje monotonię jednolitej bryły mebli a dodatkowo jest funkcjonalnym zamiennikiem klasycznego stołu, z którego niekiedy musimy zrezygnować z powodu ograniczeń metrażowych.Nie znaczy to jednak, że nie wpisze się w wystrój większych kuchni. Wręcz przeciwnie, i tu będzie spełniał wszystkie swoje funkcje, prezentując się przy tym nienagannie.
Półwysep jest funkcjonalnym zamiennikiem klasycznego stołu, a jego blat stanowi dodatkową, cenną przestrzeń roboczą. Od strony kuchennej półwysep ma charakter użytkowy - można go zaaranżować na wygodną zabudowę meblową, a od strony salonu pełni funkcję ozdobną. Można go wyposażyć w otwarte półki czy witryny szklane, za którymi wyeksponujemy dekoracyjną zastawę lub wykończyć gładkimi frontami. W nowoczesnym wydaniu półwysep kuchenny nie musi ograniczać się do prostej bryły „przyklejonej” do ściany - również w przypadku tego mebla można pozwolić sobie na bardziej atrakcyjną formę.