Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Niebanalne wnętrze kuchni z salonem w domu ukrytym na polu

  • Autor: ut
  • 29 maj 2019 13:02
Niebanalne wnętrze kuchni z salonem w domu ukrytym na polu
Niebanalne wnętrze domu ukrytego na polu
Niebanalne wnętrze kuchni z salonem w domu ukrytym na polu
Niebanalne wnętrze kuchni z salonem w domu ukrytym na polu
Niebanalne wnętrze kuchni z salonem w domu ukrytym na polu

Dom Polny to kolejny wyjątkowy projekt architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Jego głównym założeniem, a zarazem podstawowym wymogiem inwestora, było przestronne i jasne, a do tego przytulne wnętrze. Projekt otrzymał prestiżową Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.

REKLAMA

Dwie bryły pośród pól
Dom Polny to dwie bryły, z których pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie łączą się w całość tworząc wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje. Budynek mieszkalny od strony wejścia zasłonięto garażem pokrytym zielenią. Chowają go również długie kamienne mury, otaczające go z obu stron. Zapewnia to mieszkańcom dodatkowy komfort prywatności. Obie bryły zostały połączone długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dodatkowo korytarz na całej długości jest doświetlony przez świetlik, dzięki czemu widzimy, jak do środka przenika z zewnątrz kamienna elewacja, która stała się także istotnym materiałem wykończenia wnętrza.

Jasna strona domu
Stawiając na jak najbardziej nowoczesny wygląd wnętrza, architekci zrezygnowali nawet z klasycznych lamp. Całe wnętrze zostało przeszklone tak, by można było jak najlepiej korzystać z zasobów naturalnego światła. Lampy zostały zastąpione listwami LED, które wpuszczono w posadzki i sufity. Wykorzystano je tak, że linie światła prowadzą aż na obrzeża tarasu.
Projektując domy zawsze największą uwagę przykładamy do funkcjonalności, ale też ekologii, dlatego do tego projektu wykorzystaliśmy listwy LED. Nie pobierają one dużo energii, a dają dużo jasnego światła. Dodatkowo, duże panoramiczne okna pozwalają maksymalnie wykorzystać naturalne światło, co również ograniczy zużycie prądu - mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Kamienne wnętrze
Spójność budynku i niebanalny design został uzyskany m. in. dzięki zastosowaniu tego samego materiału zarówno w konstrukcji budynku, jak i w jego wnętrzach.
Wybór materiału na cześć dekoracyjną był dość oczywisty. Z jednej strony ze względu na chęć połączenia zewnętrznej elewacji z wnętrzem domu, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu - podkreśla współautorka projektu, Anna Paszkowska-Grudziąż.
„Polna” ściana przechodzi przez całe wnętrze, kierując nas kolejno przez kuchenną część pokoju dziennego, gabinet dorosłych oraz sypialnie dzieci. Po przeciwległej stronie kamiennej elewacji, wzdłuż salonowej części pokoju dziennego oraz sypialni dorosłych, rozciągają się panoramiczne okna, które obramowano spiekiem. Pojawia się on również jako wykończenie innych elementów w domu, np. kominka. Elewację kamienną i szklaną rozdziela korytarz, w którym wejścia do pomieszczeń zlokalizowane są dokładnie naprzeciwko siebie, co przy otwartych drzwiach daje możliwość rzucenia okiem na cały dom.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA