REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 paź 2017 09:16
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Projekt Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik.
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz
Mała kuchnia. 10 pięknych wnętrz

Mała kuchnia to często duży problem. Zobacz jak ją urządzić, by była ładna i praktyczna.

REKLAMA

W niewielkich mieszkaniach, w których przestrzeń przeznaczona na kuchnię mierzy kilka metrów kwadratowych lub jest połączona z salonem, funkcjonalna aranżacja wymaga wykorzystania specjalnych rozwiązań. Jakie wyposażenie zapewni komfort użytkowania wnętrza pomimo ograniczonego metrażu?

Niewłaściwe zaplanowanie i urządzenie kuchennej przestrzeni może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla wygody domowników. Przenikanie zapachów przyrządzanego jedzenia, niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania sprzętów czy trudności z manewrowaniem pomiędzy elementami wyposażenia – uciążliwości związanych ze złą aranżacją niedużej kuchni jest wiele. Jak ich uniknąć? Kluczem do uzyskania funkcjonalnego i przestronnego wnętrza jest uwzględnienie na etapie projektowania specyfiki prac i przyzwyczajeń domowników, a także wyposażenie go w zwiększające komfort rozwiązania.

W przypadku aneksów i niewielkich kuchni, popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe. Urządzając taką przestrzeń, należy zadbać o stworzenie spójnej całości. – Ergonomię wnętrza uzyskamy dzięki aranżacji zgodnie ze specyfiką naszej codziennej pracy w kuchni i kolejności wykonywanych czynności – podpowiada Katarzyna Choniawko, ekspert Grupy Armatura. – Pierwszym punktem zabudowy powinna być lodówka, służąca do przetrzymywania żywności. Dalej – w celu ułatwienia segregacji i przygotowania produktów spożywczych, ustawiamy blat o długości 60 cm oraz zlewozmywak z dopasowaną armaturą. Trzecia w kolejności jest strefa przyrządzania posiłków, którą wyposażamy w blat. Na końcu ciągu montujemy piekarnik wraz z płytą grzewczą – dodaje ekspert. Optymalną długość, jaką powinien uzyskać cały szereg jest ok. 150 cm. Takie ułożenie stref pozwoli na wygodne działanie krok po kroku bez konieczności przenoszenia akcesoriów czy produktów spożywczych pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy. W przypadku aneksu, warto pomyśleć także nad wyposażeniem wspólnej przestrzeni w wąską wyspę w formie lady, która oddzieli kuchnię od salonu i dodatkowo – posłuży do przechowania garnków lub suchej żywności.

Przy jednorzędowej zabudowie dobrze sprawdzają się szafki podwieszane, montowane na ścianie ponad blatem roboczym. Tego typu ustawienie mebli pozwala na organizację przestrzeni wedle podziału poziomego, który zakłada segregację sprzętów, akcesoriów i żywności zgodnie z potrzebami domowników. Przedmioty, z których korzystamy codziennie - takie jak: talerze, sztućce, kubki czy produkty śniadaniowe, umieszczamy w szafkach na wysokości wzroku lub w najwyższych szufladach pod blatem. Urządzenia i przedmioty o większych gabarytach – garnki, blachy czy roboty kuchenne, chowamy do dolnych szafek. Na wysokości powyżej 170 cm przetrzymujemy natomiast rzadko używane elementy - elegancką zastawę czy porcelanę




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA