Kolory, które wzmacniają apetyt
Kolor ma znaczenie. W kuchni czy jadalni może pobudzać apetyt domowników. Poznajcie kolory, które wykorzystują znani restauratorzy w kreacji własnych wnętrz.
Symbolika koloru, jego wpływ na innych i nasz własny nastrój jest nie do pominięcia. Baczny obserwator otaczającego świata zauważy, że najlepsze i najczęściej odwiedzane restauracje stawiają taki sam nacisk na jakość serwowanych dań, jak i wystrój. Restauratorzy wiedzą, że je się przede wszystkim oczami, więc to nie tylko smak i zapach potrawy, ale przede wszystkim jej wygląd, sposób podania i stylistyka wnętrza będzie miało wpływ na końcową ocenę posiłku.
Jakie kolory warto wprowadzić także do kuchni? Odpowiedź jest prosta - te, które występują naturalnie w pożywieniu i przywołują myśl o ciepłym i sycącym posiłku:
Czerwienie - to kolor pikantnej papryki, wytrawnego wina, soczystych pomidorów, najdroższej przyprawy na świecie, czyli szafranu, ostrości i pobudzenia
Żółcienie i oranże - przywołują na myśl orzeźwiającą cytrynę, słodkiego banana i mango, maślany smak kukurydzy, aromatyczną kurkumę i curry, rozgrzewający imbir
Brązy - kojarzą się ze słodką czekoladą, pachnącym cynamonem i goździkami, aromatycznym pieprzem i chrupiącym chlebem
Biele i czernie - są idealnym tłem dla większości potraw i stanowią zgrany duet dla wszystkich apetycznych kolorów.