Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt

  • Autor: Redakcja
  • 02 sie 2018 07:57
Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt
Projekt Joanna Morkowska-Saj. Fot. Foto Mohito.
Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt
Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt
Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt
Jasna, rodzinna kuchnia. Zobacz gotowy projekt

Właścicielami mieszkania są młodzi ludzie z trójką dzieci. Duża, jasna, półotwarta kuchnia połączona z przestrzenią spożywania posiłków zarówno przy tradycyjnym stole jak i na świeżym powietrzu, to rozwiązanie jak znalazł dla licznej rodziny.

REKLAMA

Zaprojektowane przez pracownię Saje Architekci wnętrze dwupoziomowego apartamentu urzeka energetyzującymi, jasnymi kolorami. Mieszkanie miało być jasne, w stylu skandynawskim. Jasna szarość i bielone drewno były kolorystycznym punktem wyjścia – przyznaje arch. Joanna Morkowska-Saj z pracowni Saje Architekci. Widać to idealnie w przestrzeni kuchni, którą zdominowała biel połączona z kolorami drewna.

Usytuowana nieco na uboczu, we wnęce, którą od strony salonu oddziela stół jadalniany, to prawdziwa enklawa skandynawskiej stylistyki. Znajdziemy tutaj zarówno pojemną zabudowę meblową w kolorze bieli jak i liczne, drewniane akcenty. Podłogę wykończono trójwarstwową bieloną dębową deską, blat z kolei utrzymano w nieco ciemniejszym odcieniu dębu. Urokliwym detalem wieńczącym fronty meblowe są uchwyty o formie drewnianych gałek. Te ostatnie posłużyły za punkt wyjścia do stworzenia oryginalnej tarczy zegarowej – poszczególne, drewniane punkciki korespondują z godzinami, będąc nietuzinkową dekoracją górnego rzędu szafek kuchennych.

Wzrok przyciąga także utrzymana w odcieniach bieli i szarości elegancka tapeta z subtelnym, eterycznym motywem lecących ptaków, zdobiąca ścianę nad blatem. Dominację stonowanych, neutralnych barw ożywia obecność mocniejszego koloru w postaci turkusowych tapicerowanych krzeseł w jadalni. Pazura tej części aranżacji dodaje również chropowata cegła nad stołem jadalnianym.

Wnętrze oferuje jednak walory nie tylko wizualne, ale przede wszystkim praktyczne. Do prac kuchennych przygotowano długi blat wieńczący dwa rzędy dolnych szafek, zlewozmywak z funkcjonalnym ociekaczem, płytę kuchenną i towarzyszący jej okap, a także – zainstalowane w oddzielnym słupku – piekarnik i mikrofalę. Wszystkie wspomniane elementy łączy ze sobą nie tylko funkcja użytkowa, ale również biała kolorystyka. Praktyczna jest też sama lokalizacja pomieszczenia. Podczas, gdy od strony pokoju dziennego urządzono jadalnię na pięć osób, kuchnia ma także naturalne przedłużenie w postaci wyjścia na przestronny taras, zachęcający do spożywania posiłków i wypoczynku na świeżym powietrzu.

PROJEKT: JOANNA MORKOWSKA-SAJ

TEKST: ANNA SOŁOMIEWICZ.
ZDJĘCIA: FOTO&MOHITO




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA