Drewno i kamień w kuchni. Dużo pięknych zdjęć
Jakie wybrać materiały na fronty i blaty, żeby być na czasie i podążać za trendami? Czasami warto zejść z utartej ścieżki i trochę poeksperymentować, szczególnie z naturalnymi materiałami takimi jak drewno czy kamień.
Kuchenne rewolucje zaczęły się już 10 lat temu. Mniej więcej przed dekadą kuchnia otworzyła się na salon, przestała być azylem kucharza, a stała się reprezentacyjną strefą spotkań i wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi. Przenosiny życia towarzyskiego do kuchni umożliwiły wyspy, które zmieniły sposoby jej projektowana.
Do kuchni w wielkim stylu wraca drewno. Tegorocznym hitem mogą być drewniane blaty, stoły i fronty szafek. Żadnego lakieru. Tylko drewno olejowane lub woskowane, aby uzyskać efekt naturalności. – Nawet z odzwierciedlonymi wadami, popękane, imitujące stare – doradza stolarz Julian Przynoga. Dążyć w stronę natury – taki jest trend. Eksperci oprócz drewna polecają szkło, zamiast aluminium doradzają stal. Modne blaty to blaty kamienne (do nich szafki w stonowanym kolorze) i marmurowe. – Marmur zdecydowanie wraca do łask – zauważa stolarz – koniecznie z charakterystycznymi żyłkami, żeby podkreślić naturalność kamienia. W mniejszych kuchniach kamienny lub marmurowy blat dodatkowo rozjaśni strefę roboczą.
Jasne kolory kuchni to wciąż wybór numer jeden wśród Polaków, zakochanych w skandynawskim stylu. Dominują matowe odcienie bieli i szarości. Czasem warto jednak trochę poszaleć, również w małych kuchniach. – Nie bójmy się ciemnych mebli – zachęca Julian Przynoga. – Przestrzeń można przecież rozjaśnić podłogą lub blatem. Kuchnię ożywią kolory pastelowe takie jak turkus, oliwka czy pomarańcz. Nowością jest antracyt, coraz popularniejszy kolor np. zawiasów.