10 pomysłów na półwysep kuchenny
Zawsze gdy nie możemy sobie pozwolić na wyspę w kuchni, to możemy skorzystać z jej alternatywy – czyli półwyspu. Zajmuje ona mniej miejsca, a również będzie dodatkowym miejscem do pracy i przechowywania produktów żywnościowych. Półwysep idealnie sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach.
Półwysep to popularne rozwiązanie w aranżacjach małych mieszkań i aneksach kuchennych. Pomaga wydzielić strefy w otwartej przestrzeni salonowo-kuchennej, przełamuje monotonię jednolitej bryły mebli a dodatkowo jest funkcjonalnym zamiennikiem klasycznego stołu, z którego niekiedy musimy zrezygnować z powodu ograniczeń metrażowych.
Moda na otwarte kuchnie stworzyła dodatkowe możliwości na zaaranżowanie nawet niedużego, ale funkcjonalnego miejsca do spożywania posiłków. Półwysep może nie tylko zastąpić klasyczny stół, ale stanowi dodatkowy ciąg roboczy i jest efektownym urozmaiceniem zabudowy kuchennej. Przy półwyspie pełniącym funkcję stołu można zjeść zarówno szybkie śniadanie na stojąco, jak i obiad siedząc na krzesłach odpowiednio dobranych do wysokości blatu.