10 pomysłów na kuchnię typu L
Kuchnia typu L to maksimum funkcjonalności. Zapewnia je podział na 5 stref, ulokowanych względem siebie właśnie na planie tej litery.
Planując wymarzoną kuchnię, warto pamiętać, że to jedno pomieszczenie, ale podzielone na kilka stref roboczych:
• Zapasów
Pojemność – to najważniejsza cecha dobrze zorganizowanej strefy zapasów. To tutaj stawiamy lodówkę i zamrażarkę, ale również elementy zabudowy pozwalające stworzyć prywatną spiżarnię.
• Przechowywania
To miejsce będące kuchennym „magazynem”, do którego trafiają przedmioty, z których korzystamy najczęściej. Na strefę przechowywania składają się głównie szuflady i górne szafki. Planując te elementy zabudowy należy pamiętać, jak często korzystamy z nich w trakcie dnia.
• Zmywania
W ergonomicznie urządzonej kuchni nie może zabraknąć strefy pozwalającej dbać o higienę i czystość. W strefie zmywania umieszczamy zlewozmywak zmywarkę, suszarkę do naczyń czy szafkę do przechowywania detergentów i śmieci.
• Przygotowywania
Obieranie, krojenie, cięcie, siekanie – w strefie przygotowywania praca zawsze wre. Znajdziemy tu blat roboczy, szuflady na najczęściej wykorzystywane artykuły spożywcze czy szafki z szufladami na sztućce i przyprawy. To serce kuchni, w którym odbywa się cała gama czynności wymagających precyzji i zawsze przyda się dodatkowe miejsce.
• Gotowania i pieczenia
W tej strefie nie obejdzie się bez garnków i naczyń do pieczenia, które muszą być zawsze pod ręką. Warto zaplanować w niej głębokie szafki, dla maksymalnego wykorzystania miejsca i pomieszczenia wszystkich naczyń.
Ułożenie ich w takim ciągu - najczęściej na planie litery „L” i wyposażenie w funkcjonale rozwiązania sprawia, że kuchnia pracuje lepiej i zapewnia maksimum komfortu.