×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zupa idealna? Zupa krem

Zupa idealna? Zupa krem

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 08 marz 2017 21:36
Zaktualizowano: 08 marz 2017 21:37

Zupy krem sycą na długo, pomagają przemycić warzywa i smakują także dzieciom. Dobrze przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując świeże warzywa sezonowe oraz mrożonki. Jak w łatwy sposób przygotować aksamitną zupę krem?

Kiedyś tradycyjny polski obiad musiał składać się z dwóch dań - sycącej, gorącej zupy oraz porządnej porcji drugiego dania. Obecnie niepotrzebnie coraz częściej rezygnuje się z zup. A przecież jest to wspaniałe danie, które pomaga zwiększyć ilość warzyw spożywanych w ciągu dnia. Ponadto zupy wspaniale sycą. Po zjedzeniu sporej miseczki, nawet czysto warzywnej zupy, nie poczujesz głodu nawet przez 2-3 godziny! - Efektu takiego nie uzyskamy popijając posiłek szklanką płynu! To zjawisko jest zarezerwowane tylko dla produktów, w których płyn połączony już jest ze stałym pokarmem, czyli dla zup, koktajli, smoothie itp. – mów dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.
Niewątpliwą zaletą zup krem, poza właściwościami sycącymi, jest także ich smak! Dzięki gładkiej i przyjemnej konsystencji często są także ulubionym daniem dzieci, co sprawia, że rodzice z powodzeniem mogą przemycić warzywa, które nie są tak bardzo lubiane przez małych smakoszy. Po za tym ogromny repertuar zup krem sprawia, że nie mogą się one szybko znudzić. - A gdy będziesz mieć już dość klasycznej pomidorowej czy brokułowej, wypróbuj zupy krem z zielonego groszku, awokado, pieczonych buraków, papryki, szparagów czy marchewki. Niemal każde warzywo nadaje się do wykorzystania w ten sposób - radzi Agata Ziemnicka- Łaska. W dodatku możesz też przyrządzać zupy owocowe, które będą miłą odmianą np. na drugie śniadanie.
Przyrządzenie zupy nie wydaje się skomplikowane - wystarczy odrobina tłuszczu, dobry bulion i wybrane warzywa – mrożone lub świeże. Jednak ważna jest także aksamitna konsystencja. - Nasze babcie, by przygotować zupę - krem przecierały gotową zupę przez sito. W ten sposób wyrzucały jednak bardzo cenne składniki - na sitku osadzały się twardsze fragmenty warzyw, bogate w błonnik, który wspiera nasze jelita w codziennej pracy i karmi pożyteczne bakterie w nich żyjące – opowiada dietetyczka. Ponadto, by warzywną zupę przetrzeć, trzeba była warzywa bardzo mocno rozgotować. W ten sposób (wraz z parą wodną) ulatywały kolejne cenne składniki odżywcze. Zupa owszem miała odpowiednią konsystencję, z chęcią jadły ją dzieci, jednak nie była daniem bardzo wartościowym.
Na szczęście Tobie z pomocą przychodzi blender! - Dzięki niemu cały błonnik pozostanie w posiłku, zostanie on jednak rozdrobniony, co sprawi, że będzie on łagodny i dostępny także dla osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym – mówi dietetyczka Agata Ziemnicka- Łaska, po czym dodaje - Dobrej jakości blender z powodzeniem poradzi sobie również z warzywami ugotowanymi na półtwardo. W ten sposób zachowamy w zupie więcej witamin i składników mineralnych, co w prosty sposób przełoży się na nasze zdrowie i samopoczucie. A dzięki dodatkowej funkcji gotowania, np. w blenderze Philips Avance HR2099 przygotowanie zupy krem jest jeszcze prostsze! Od początku do końca aksamitną zupę przygotujesz w jednym urządzeniu - bez konieczności miksowania w pojemniku, a następnie przekładania zawartości z powrotem do garnka w celu podgrzania. Blender z funkcją gotowania ma cztery wstępnie ustawione programy, które pozwalają na uzyskanie doskonałych rezultatów w 25 minut. Dodatkowo dostępny jest ręczny tryb gotowania z możliwością ustawienia czasu i temperatury na 60°C, 80°C lub 100°C. Dzbanek blendera o pojemności 2l jest wykonany z dobrej jakości szkła, które jest odporne na zarysowania i wysoką temperaturę.
Rekomendowane ceny detaliczne blenderów wynoszą:

Cooking Blender HR2099/90 - 1 029 pln
Cooking Blender HR2098/30 - 1 029 pln

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także