×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zdrowy posiłek w pracy. Przygotuj go w domu!

Zdrowy posiłek w pracy. Przygotuj go w domu!

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 21 paź 2016 11:00

Chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać, schudnąć, a może po prostu nie odpowiadają Ci obiady, które serwują bary i restauracje w pobliżu twojej pracy? Pomyśl o przygotowywaniu obiadów samodzielnie, w domu. To prostsze niż myślisz! Oto kilka przepisów na pyszne i łatwe w wykonaniu dania i przekąski, które możesz zabrać do pracy.

Czas na obiad
Jesień to dobra pora roku na przygotowywanie posiłków ze świeżych warzyw i owoców. Wykorzystanie tego, co oferuje nam matka natura jest bardzo ważne w kontekście odpowiedniej diety. - Oficjalne zalecenia żywieniowe instytucji publicznych w wielu krajach zachęcają do spożywania co najmniej 3 porcji warzyw i 2 porcji owoców dziennie (w sumie 400g), co stanowi absolutne minimum. Jednakże optymalne spożycie, a więc w największym stopniu związane ze zmniejszaniem ryzyka chorób cywilizacyjnych, wynosi 9-13 porcji dziennie (w sumie 700-1000g) – mówi Jakub Sobiecki, przedstawiciel Fundacji WIEMY CO JEMY i ekspert kampanii „Zdrowo zmiksowani”.

Oto kilka pomysłów na to, jak spełnić zalecenia, wykorzystując owoce i warzywa w przygotowaniu obiadu do pracy:
• Szaszłyki – wybierz ulubione warzywa, nadziej je na patyk razem z kawałkami mięsa, pieczarek lub owoców (np. ananasa). Posyp przyprawami, skrop oliwą i włóż do piekarnika – mniej więcej tyle potrzeba, by za 30 minut twój dom wypełnił się aromatami, które kojarzysz z wakacyjnym grillowaniem.
• Płynne posiłki – warto połączyć ulubione smaki w pożywnym koktajlu, by wyciągnąć z owoców i warzyw jak najwięcej witamin. Czy może on zastąpić obiad? Oczywiście. Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado lub zupa krem ze świeżych warzyw z dodatkiem pestek dostarczą energii na kilka godzin, bez uczucia ciężkości i senności zaraz po posiłku.
- Płynne posiłki to nieoceniona pomoc w zwiększaniu spożycia owoców i warzyw, których w naszej diecie nigdy zbyt wiele. Dzięki zmiksowanej formie uzyskujemy lepszą przyswajalność części składników odżywczych i fitozwiązków, czyli substancji roślinnych o ochronnym wpływie na nasz organizm – wyjaśnia Jakub Sobiecki.
W szybkim przygotowania koktajlu, pomoże blender kielichowy np. Electrolux Masterpiece ESB9300, a dla osób, które liczą każdą sekundę idealnym rozwiązaniem jest blender sportowy Electrolux EasyCompact ESB2500. Po skończeniu miksowania wystarczy tylko wypiąć butelkę z podstawy, zakręcić i zabrać posiłek dosłownie wszędzie!
• Sałatka – to prosta i sycąca propozycja. Wystarczy zalać gorącą wodą kaszę kuskus i odstawić na pięć minut, by spęczniała i była gotowa do spożycia. W międzyczasie możesz pokroić dodatki – awokado, pomidora, łososia lub grillowanego kurczaka. Całość skrop oliwą z oliwek.

Przekąski zdrowsze niż dotychczas
Między posiłkami czujesz lekkie ssanie w żołądku – po co sięgasz? Wyjmujesz batona, a może udajesz się do automatu z napojami? Przygotowanie w domu kilku drobnych przekąsek oprócz obiadu jest ważne, by w ciągu dnia nie zdawać się na śmieciowe jedzenie, które syci na chwilę, dostarcza pustych kalorii, a w miesięcznym rozliczeniu zostawia grosze w portfelu. Zamiast kupować słodycze po drodze do pracy, poświęć chwilę na zakupy w okolicznym warzywniaku. Co wybierać na przekąski?
• Jako zdrowa, chrupiąca przekąska świetnie sprawdzą się pokrojone w słupki warzywa, np. seler, marchew (mogą być też całe małe marchewki) czy ogórek. Do nich możesz dodać łagodny dip, np. grecki sos tzatziki czy popularny ostatnio hummus, który z łatwością przygotujesz przy pomocy blendera. Jeżeli ta przekąska przypadnie ci do gustu, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki z przegródkami, które pozwalają na przechowywanie kilku różnych produktów bez ich mieszania się, co jest komfortowym rozwiązaniem w przypadku przekąsek z dipami.
• Pomidory koktajlowe – potrafią zaspokoić potrzebę na słodycz, ich miąższ jest pełen witamin, a w dodatku możesz uprawiać je na tarasie lub nawet na parapecie!
• Orzechy – stanowią źródło korzystnych dla organizmu człowieka kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz białka roślinnego. Są kaloryczne (od 550 do 650 kcal na 100g, w zależności od rodzaju), jednak mają w sobie całą gamę witamin
i minerałów, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu i koncentracji– a na tym przecież zależy nam podczas wysiłku intelektualnego. Pamiętaj, że orzechy w karmelu, solone, prażone czy w czekoladzie nie są już bombą witaminową, a wyłącznie kaloryczną! Zamiast spożywać szkodliwe emulgatory, olej palmowy czy syrop glukozowy, które znajdują się w polewach i posypkach orzechów, wybieraj orzechy w czystej postaci (a jeżeli kupujesz je na wagę, upewnij się, że nie kryje się w nich pleśń). Orzechy dodawaj również do sałatek, będą ciekawym urozmaiceniem.

Jak widać prosty i przede wszystkim pełnowartościowy posiłek do pracy nie wymaga posiadania umiejętności gwiazdkowego kucharza. Łącząc kreatywnie kilka składników, można uzyskać nie tylko pyszną przekąskę, ale cały obiad. Za zdrowe odżywianie, pozwalające utrzymać dobrą kondycję przez cały dzień, wdzięczny będzie nam nie tylko organizm, ale i… szef!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także